Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Mimovládne organizácie podali pre projekt Edunet podnet na ÚVO

Zuzana Wienk Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mimovládne organizácie požadujú, aby ÚVO preskúmal, či súťaž nie je ušitá na mieru. Od NKÚ očakávajú zhodnotenie výhodnosti projektu.

Bratislava 2. marca (TASR) - Mimovládna organizácia Aliancia Fair–play a platforma Slovensko.Digital opätovne žiadajú ministerstvo školstva, aby zastavilo a prehodnotilo obstarávanie internetu pre školy v projekte Edunet. Súťaž podľa nich zvýhodňuje niektorých uchádzačov a hrozí, že školy dostanú pomalý a pridrahý internet. Mimovládne organizácie preto podali podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a v najbližších dňoch sa obrátia aj na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

Mimovládne organizácie požadujú, aby ÚVO preskúmal, či súťaž nie je ušitá na mieru. Od NKÚ očakávajú zhodnotenie výhodnosti projektu. "Budeme notifikovať aj Európsku komisiu, ktorá má dlhodobé výhrady k priebehu verejného obstarávania na Slovensku. Toto je obstarávanie, ktoré bolo nadlimitné, určené pre európsku súťaž. Myslíme si, že by si toho mala byť Európska komisia vedomá," povedala na dnešnom brífingu v Bratislave Zuzana Wienk z Aliancie Fair play.

Podľa nej existujú po konzultácii s právnikmi podozrenia, že môže ísť v tomto prípade o nedovolenú štátnu pomoc. "To by bolo vážnym porušením hospodárskych pravidiel Európskej komisie a spolu s právnikmi túto možnosť skúmame. Je možné, že v dohľadnom čase pôjde na Európsku komisiu aj sťažnosť v tejto otázke," podotkla Wienk.

Obstarávanie v rámci projektu Edunet nezohľadňuje podľa Jána Hargaša z platformy Slovensko.Digital podmienky na trhu. "Súťaž nebola podľa nášho názoru dostatočne konzultovaná s hlavnými hráčmi na telekomunikačnom trhu," skonštatoval. Myslí si, že služba, ktorú ministerstvo školstva požaduje, sa dá nakupovať aj viac decentralizovane, aby sa do verejného obstarávania dokázali zapojiť aj lokálni poskytovatelia internetu.

Ku kritike súťaže sa pridali aj zástupcovia telekomunikačného trhu či Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu (ALPI). Podľa Mareka Petrušku z APLI tak, ako boli nastavané podmienky súťaže, rezort školstva jednoznačne vylučuje lokálneho poskytovateľa.

"Podmienky verejného obstarávania lokálnych, respektíve regionálnych poskytovateľov internetu, ktorí nemajú všade prítomnú sieť, úplne vyradili. Stojíme si za tým, aby si škola vyberala providera, ktorý jej vyhovuje a vie poskytnúť kvalitné a lacné pripojenie," skonštatoval Petruška.

Ministerstvo školstva v marci minulého roka vyhlásilo predbežné oznámenie na obstarávanie projektu Edunet za 81 miliónov eur, vrátane DPH, na ďalšie štyri roky. Následne vyhlásilo aj verejnú súťaž na centrálne pripojenie škôl na internet. Obálky s ponukami sa mali po predĺžení lehoty otvárať 1. marca 2016, rezort však lehotu predĺžil do 15. marca. Aliancia Fair–play a platforma Slovensko.Digital žiadali o zrušenie súťaže už pred mesiacom a ponúkli odbornú pomoc pre lepšie nastavenie obstarávania.

Ministerstvo školstva tvrdí, že na zákazku Edunet bola vyhlásená riadna transparentná verejná súťaž v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. Nesúhlasí s tým, že je súťaž ušitá niekomu na mieru. "Na Slovensku je podľa nášho prieskumu viacero poskytovateľov, ktorí dokážu splniť podmienky súťaže a realizovať predmet zákazky, tá bola navyše zverejnená aj v rámci európskeho priestoru vo vestníku EÚ, takže sa môžu hlásiť i spoločnosti zo zahraničia, a čo je dôležité – firmy môžu vytvárať rôzne konzorciá," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Pripojenie podľa jej slov nebude pomalé ani drahšie. Ministerstvo totiž plánuje v prvom kroku pripojiť len asi 2000 škôl a každá z nich sa môže dobrovoľne rozhodnúť, či má záujem. "V súčasnosti platí ministerstvo školstva za školu v rámci projektu RIRŠ (Infovek2) pripojenú rýchlosťou 12 Mbps mesačne 155 eur bez DPH. Očakávame, že za tú istú školu pripojenú v rámci nového projektu EDUNET_SK pri rýchlosti 200 Mbps bude platiť sumu maximálne v rovnakej výške ako dnes," priblížila. Ako tvrdí, kritériom na hodnotenie ponúk je najnižšia cena za celý predmet zákazky za 48 mesiacov.

Ak bude dodržaný časový harmonogram, ministerstvo očakáva ukončenie verejného obstarávania najskôr v druhej polovici apríla. "Znamená to, že podpisovať zmluvy už bude nové vedenie ministerstva školstva," dodala Dupaľová Ksenzsighová