Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Mimovládne organizácie predkladajú k novele infozákona 22 pripomienok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizácie volajú aj po sprehľadnení lehôt na vybavenie žiadosti o informácie, odvolania i zjednodušení týchto podaní.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Mimovládne organizácie predkladajú k navrhovanej novele zákona o slobodnom prístupe k informáciám 22 pripomienok. Okrem iného navrhujú zjednodušiť postup pri poskytovaní a zverejňovaní informácií tak, aby k nim mali občania lepší prístup. V spoločnom vyhlásení to uviedli organizácie Via Iuris, Transparency International Slovensko a Aliancia Fair-play.

Mimovládne organizácie nepovažujú navrhované zmeny infozákona z dielne rezortu spravodlivosti za dostatočné. "Od roku 2017 má ministerstvo k dispozícii rozsiahly materiál s návrhmi bývalej ministerskej pracovnej skupiny. Ministerstvo ich však do novely nezahrnulo a namiesto komplexnej zmeny uprednostnilo čiastkové úpravy. Časť z týchto návrhov sme sa preto rozhodli predložiť prostredníctvom našich pripomienok," uviedli organizácie.

Navrhujú obmedziť prípady, keď úrad v lehote na vybavenie žiadosti neposkytne občanovi informácie, nevydá žiadne rozhodnutie a nesprístupní informáciu ani iným spôsobom, čím de facto rozhodne informáciu neposkytnúť. "Organizácie tiež jasne pomenúvajú povinnosť úradov vydávať rozhodnutia aj v prípadoch, ak požadované informácie nemajú k dispozícii," spresnili.

Volajú aj po sprehľadnení lehôt na vybavenie žiadosti o informácie, odvolania i zjednodušení týchto podaní. Chcú, aby sa povinne zverejňovali nielen zmluvy, ale aj ich prílohy. Ďalej žiadajú, aby občan mohol sprístupnenú informáciu neobmedzene šíriť v pôvodnej podobe bez toho, aby to úrady obmedzovali. Organizácie spresňujú, aké informácie a v akých časových lehotách majú zverejňovať obce či kraje.

"Žiadame ministerstvo spravodlivosti, aby prijalo naše pripomienky. Rešpektujeme, že rezort momentálne upustil od komplexnej novely, aby urýchlene implementoval smernicu EÚ. Naše návrhy však predstavujú riešenie tých najnutnejších problémov pri zabezpečení prístupu občanov k informáciám podľa zákona," podotkli s tým, že potrebu zásadnejšej zmeny infozákona avizuje koalícia vo svojom programovom vyhlásení.

Novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám predložilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR 29. novembra do medzirezortného pripomienkového konania. Jej súčasťou je aplikovanie smernice Európskej únie o opakovanom použití informácií verejného sektora. Tiež rozšírenie povinností vyplývajúcich zo zákona o slobodnom prístupe k informáciám aj na štátne firmy. Novinkou v zákone má byť napríklad vypustenie výnimky zo zverejňovania zmlúv Národnou diaľničnou spoločnosťou. Zverejňovať by sa mali aj informácie o osobách, ktoré sa uchádzajú o verejnú funkciu, aj o úspešných kandidátoch.