Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Minárik:Deti by nemali držať vianočný pôst s vidinou zlatého prasiatka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Počas vianočných sviatkov dožičíme oveľa viac aj deťom. Netreba však zabúdať, že dieťa nie je zmenšený dospelý, a treba na to myslieť aj pri skladbe potravy, uviedol odborník.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Deti by nemali držať na Štedrý deň pôst s vidinou zlatého prasiatka, ale mali by mať prísun stravy v pravidelných intervaloch ako inokedy. Upozornil na to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik. Pri sviatočnom hodovaní a príprave jedál tiež podľa neho treba brať na deti ohľad.

"Počas vianočných sviatkov dožičíme oveľa viac aj deťom. Netreba však zabúdať, že dieťa nie je zmenšený dospelý, a treba na to myslieť aj pri skladbe potravy," uviedol odborník. Pripomína tiež, že u detí treba regulovať konzumáciu sladkostí a zabezpečiť im dostatočný prísun ovocia a zeleniny. Pitný režim by mal byť v podobe nesladených nápojov, najlepšie pitná voda, pramenité alebo minerálne vody.

To, ktoré potraviny na detský tanier nepatria, podľa neho záleží predovšetkým na veku dieťaťa. "Deťom do troch rokov nie je vhodné podávať potraviny, ktorými by sa mohli udusiť. Napríklad malé a tvrdé kúsky ako orechy, sušené ovocie," priblížil Minárik. Upozorňuje, že malým deťom treba uvážlivo ponúkať potraviny, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie. "Napríklad arašidy, ryby, morské plody, exotické a citrusové ovocie," vymenoval odborník.

Pre všetky deti sú podľa neho nevhodné mastné údeniny a rôzne slané pochutiny, slané a pražené oriešky, potraviny s vyšším obsahom potravinárskych prísad či presladené malinovky. Konzumácia rýb je pre zdravie detí prospešná, odporúča však vyhnúť sa vyprážaniu a dávať najmä pozor na kosti. "Ak sa už rozhodnete rybu vypražiť, menším deťom je vhodné ju očistiť od strúhankového obalu," radí Minárik.