Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ministra Boreca mrzia kauzy spájané s vládou, tá ich ale nezamlčovala

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa šéfa rezortu spravodlivosti v súčasnosti prebieha vyšetrovanie viacerých veľkých korupčných káuz, napríklad viacerých ministrov prvej vlády Roberta Fica.

Bratislava 5. februára (TASR) - Vyjadrenie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) na štvrtkovom (5.2.) diskusnom fóre Iniciatívy za vládu zákona, že sa hanbí za mnohé kauzy spojené so súčasnou vládou, bolo vytrhnuté z kontextu v rámci odpovede na sugestívnu otázku. V reakcii na zverejnené informácie to uviedlo tlačové oddelenie ministerstva.

"Pravdou je, že viaceré kauzy, ktoré boli spájané s touto vládou, ma mrzia. Avšak vo všetkých prípadoch, kde existovali relevantné podozrenia z pochybenia, bola naplno vyvodená politická zodpovednosť, a to aj na úrovni najvyšších verejných činiteľov," doplnil pre TASR minister Borec s tým, že vláda a predstavitelia Národnej rady SR tým ukázali vysokú politickú kultúru, aká v minulosti nemala obdobu. Minister v diskusii ďalej zdôraznil, že ostatné kauzy boli zmanipulované a nafúknuté, a označil ich za súčasť politického boja.

Podľa Boreca v súčasnosti prebieha vyšetrovanie viacerých veľkých korupčných káuz, napríklad viacerých ministrov prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Je to téma, ktorú treba ďalej rozvíjať a riešiť a ja som presvedčený, že v budúcnosti bude potrebné riešiť akčnosť tak, ako sa to deje v Českej republike alebo aj v Rumunsku," doplnil. Potieranie korupcie a boj za lepšiu políciu, prokuratúru a súdnictvo je z jeho pohľadu jeden z najdôležitejších prvkov právneho štátu.

Diskusné fórum zorganizovali zamestnávateľské organizácie, podnikateľské asociácie a obchodné komory združené v iniciatíve. Zaujímalo ich, ako chcú politické strany zlepšiť transparentnosť a predvídateľnosť legislatívneho procesu, čo mienia urobiť pre zníženie korupcie a zlepšenie fungovania súdov, prokuratúry a polície.

Okrem ministra Boreca pozvanie do diskusie prijal predseda #Siete Radoslav Procházka, predseda SaS Richard Sulík, líderka kandidátky OĽaNO Veronika Remišová, podpredseda KDH Pavol Zajac a podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská.