Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Minister Čislák vidí v útoku opozície politickú hru

Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák Foto: TASR/Michal Svítok

Tému zdravotníctva považuje za citlivú hlavne pred voľbami a nechce, aby bola v tomto období zneužívaná.


Prešov 8. októbra (TASR) – Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) vidí v útoku opozície politickú hru a odmieta obvinenia poslancov za KDH, ktorí žiadajú premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby ho odvolal z funkcie pre netransparentnosť v zdravotníctve. Čislák o tom dnes informoval na brífingu v prešovskej Fakultnej nemocnici J. A. Reimana. Tému zdravotníctva považuje za citlivú hlavne pred voľbami a nechce, aby bola v tomto období zneužívaná.

„Musím reagovať na klamlivé slová opozičných politikov,“ povedal minister. Pripomenul viaceré údajné kauzy politikov za KDH. Čislák odmieta tvrdenia opozície, že nerieši problémy transparentnosti v zdravotníctve. Menoval kroky, ktoré už urobil pre nápravu stavu a ktoré sa ešte chystá realizovať. Niektoré z nich už v praxi v štátnych nemocniciach fungujú.

„Sú to protikorupčné linky vo všetkých nemocniciach, ktoré sú v správe ministerstva zdravotníctva. Ďalej je tu projekt otvorenej transparentnej nemocnice, ktorý bol spustený a vďaka ktorému sa dostaneme bližšie – aj verejnosť, aj ľudia, ktorí v nemocnici pracujú, k nakladaniu s peniazmi z našich zdrojov. Ďalej tu máme nové legislatívne pravidlá pre zverejňovanie informácií týkajúcich sa spolupráce zdravotníkov a farmaceutických firiem. Naše zdravotnícke zariadenia boli hodnotené ako najaktívnejšie v rámci využívania elektronického trhoviska,“ menoval opatrenia Čislák.

Šéf rezortu uviedol, že by nebol rád, ak by sme sa dali zahltiť neoverenými vyhláseniami opozičných politikov. Podľa vlastných slov si uvedomuje, že téma zdravotníctva bude stále citlivejšia. Žiada druhú stranu, aby svoje tvrdenia najprv overila. „Ak tu má niekto nejaké pochybnosti, tak nech koná, jednoducho nech podá podnet na orgány činné v trestnom konaní. Ja by som bol rád, ak by sme si všetci robili svoju prácu,“ povedal. Podľa jeho vyjadrenia treba si vždy počkať, pri akýchkoľvek podozreniach, na závery vyšetrovania. „Je to politická hra,“ zdôraznil na margo neoverených vyhlásení aj niektorých článkov v médiách.

Opozičné KDH dnes vyzvalo premiéra Roberta Fica, aby odvolal z funkcie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Dôvodom je podľa kresťanských demokratov skutočnosť, že minister nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie. V prípade, že premiér nebude konať, KDH je rozhodnuté zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze o odvolaní ministra Čisláka.