Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Minister Čislák výpovede sestier nerieši,tvrdí komora aj odbory

Na snímke vľavo predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká a vpravo prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra.

Bratislava 7. januára (TASR) – Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) nerobí podľa šéfky sesterskej komory Ivety Lazorovej nič pre riešenie hromadných výpovedí sestier. "Od prvého februára bude vážne ohrozená zdravotná starostlivosť o našich pacientov," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Myslí si, že po tom, čo boli sestry svedkami mediálneho boja zo strany ministerstva, chýbajúceho dialógu, invektív a neriešenia situácie, je rad na premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).




"Tridsiateho prvého januára vypršia výpovedné lehoty prvým sestrám, ktoré podali hromadné výpovede v nemocniciach v Žiline, Trnave, Prešove a Bojniciach. Napriek tejto skutočnosti musíme konštatovať, že minister nerobí nič pre to, aby zabránil situácii, ktorá nás čaká od 1. februára. To znamená, nebude možné poskytnúť starostlivosť našim pacientom minimálne v týchto nemocniciach," povedala Lazorová. Treba sa zamyslieť, či je vôbec snaha situáciu riešiť, podotkla.

"Netvárme sa, že zabezpečíme starostlivosť a už vôbec nie krízovú, tá sa dá zabezpečiť tak na tri dni, skutočne potrebujeme systémové riešenie, potrebujeme, aby sme sa dohodli s ministerstvom, aby riešilo túto situáciu," skonštatovala šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. Vyjednávacia pozícia je podľa jej slov na strane ministerstva a vlády. Žiada ich nielen o riešenie, ale aj "neosočovanie" sestier a "nezneužívanie" faktov na politický boj.



Výpoveďami majú byť v nemocniciach ohrozené najmä akútne oddelenia. "Tam sa to nedá vyriešiť, tých sestier niet," poukázala Kavecká. Pripomenula, že ide o špecializované pracoviská, kde je na výkon povolania nutná špecializácia v danom odbore. "Sme plne rozhodnuté vydržať, kým posledná sestra, ktorá dala výpoveď, sa nevráti a ministerstvo nezačne rokovať," uviedla predsedníčka sesterských odborov v prešovskej nemocnici Beáta Čonková s tým, že dovtedy sa nie je o čom baviť.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý má od januára 2016 upraviť mzdy zdravotníkov. S tým však zástupcovia sestier nesúhlasia, nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa preratúva mzda či chýbajúce zohľadňovanie praxe. Výpovede podali sestry v desiatich nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne a Trstenej.

Napriek tomu, že viaceré sestry výpovede stiahli, Lazorová si nemyslí, že by ich minister Čislák presvedčil. Má to byť výsledok využívania "nástrojov moci", ako je tlak zo strany manažmentov nemocníc či sľubovanie finančných benefitov.

Zástupkyne sestier bezdôvodne zastrašujú verejnosť, tvrdí ministerstvo

Hromadné výpovede sestier neohrozia podľa ministerstva zdravotníctva poskytovanie zdravotnej starostlivosti. "Apelujeme na zástupkyne sestier, aby prestali s bezdôvodným zastrašovaním verejnosti. Sme v každodennom kontakte s riaditeľmi jednotlivých nemocníc a pokiaľ ide o zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti, stále platí, že toto ohrozené nebude," reagoval na dnešné vyhlásenia sestier hovorca rezortu Peter Bubla.

Ministerstvo poukazuje, že sestier, ktoré stiahli výpoveď v siedmich štátnych nemocniciach, pribúda. "Chápeme, že predstaviteľky sestier sú nervózne, keďže svoje kolegyne dotlačili do výpovedí len na základe vykonštruovaných dezinformácií, pričom samy svoje miesta podaním výpovedí či vzdaním sa funkcie, neohrozili. Teší nás, že napriek tejto zavádzajúcej kampani zo strany zástupkýň sestier stále rastie počet sestier, ktoré sa slobodne rozhodli presvedčiť sa u zamestnávateľov o faktoch a na základe toho stiahli výpoveď," zhrnul Bubla.

Pre stiahnutie výpovede sa doteraz podľa jeho slov v štátnych nemocniciach rozhodlo 521 sestier. "Nemocnice zároveň prijali do pracovného pomeru 121 nových sestier po tom, ako niektorým sestrám začala plynúť výpovedná lehota. Podľa informácií z jednotlivých nemocníc, ďalšie sestry sa stále informujú o možnosti späťvzatia výpovede," doplnil. Na rozviazaní pracovného pomeru naďalej trvá 744 sestier. Výpovede okrem toho padli aj v ďalších troch nemocniciach mimo zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu.

R. Fico výpovede sestier osobne zatiaľ nerieši, zodpovednosť je na V. Čislákovi

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa v súčasnosti nechystá osobne zapojiť do riešenia situácie s hromadnými výpoveďami sestier. "Je zodpovednosťou ministra zdravotníctva, aby ju zvládol," skonštatoval dnes v reakcii na požiadavku zástupcov sestier. Osobne bude konať podľa svojich slov v prípade, že pôjde o krízu.

Upozornil, že situáciu nezľahčuje a monitoruje, vec však má riešiť šéf rezortu Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). "Zatiaľ nemám dôvody vyslovovať nespokojnosť, robí, čo je v jeho silách," skonštatoval s tým, že okrem riaditeľov nemocníc komunikuje aj priamo so sestrami v jednotlivých zariadeniach, ako aj to, že viaceré už výpovede stiahli.

Požiadavkám sestier sa podľa jeho slov vyhovelo, keďže od nového roka sa upravili mzdy nielen tým v štátnych, ale aj v neštátnych nemocniciach. Dohromady 55 miliónov, ktoré si to vyžiada, považuje za obrovskú sumu. Priestor na požadovanú úpravu platov sestier v ambulanciách v súčasnosti nevidí, ako hovorí, tak ďaleko sa zájsť nedá. Za neštandardnú už považuje aj úpravu platov v neštátnych nemocniciach.