Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Minister Draxler nie je spokojný so sumou na slovenské školstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Súhlasím s tým, že mnoho vecí nefunguje tak, ako by malo, skonštatoval minister školstva.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler nie je spokojný s výškou sumy, ktorá ide na slovenské školstvo. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu.

„Ak by po voľbách bola ponuka, aby som ja pokračoval na poste ministra školstva, ja to spojím len s tým, že musí byť politická garancia toho, že objem peňazí do školstva sa výrazne navýši,“ uviedol okrem iného.

Minister sa však napriek tomu školstva zastával. „Súhlasím s tým, že mnoho vecí nefunguje tak, ako by malo. Ale nemám rád, keď prejdeme do druhého extrému a začneme hovoriť o tom, že situácia je katastrofálna,“ konštatoval. Podľa neho je na Slovensku veľké množstvo škôl, ktoré sú dobre materiálne vybavené, učitelia a žiaci sú spokojní a je tam dobrý vzťah medzi zriaďovateľom a riaditeľom školy a školy naozaj fungujú. Upozornil, že napríklad slovenskí stredoškoláci sa v medzinárodných súťažiach vedia umiestňovať vynikajúco.

Podľa neho by sa mali výrazne zvýšiť platy učiteľov, pretože sú nižšie, ako by mali byť. „Za ostatné tri roky sa platy učiteľov zvyšovali dvojnásobne rýchlejšie, ako je priemer v národnom hospodárstve,“ upozornil však s tým, že trend začal byť pozitívny.

„Existuje dobrá štatistika Európskej komisie, ktorá prepočítava tarifné platy učiteľov cez harmonizovaný index spotrebiteľských cien. V rokoch 2009 až 2014 stúpli o 1,91 percenta. Podľa tej istej štatistiky v Českej republike sa zvýšili platy učiteľov o 26,96 percenta,“ oponoval poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS).

Minister označil tieto čísla za nezmyselné.