Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister Draxler sa stretne vo štvrtok s nespokojnými učiteľmi

Minister školstva Juraj Draxler Foto: TASR - Michal Svítok

Učitelia z ISU od minulého týždňa organizujú v školách informatívne stretnutia. Oboznamujú na nich riaditeľov, učiteľov či vychovávateľov s tým, čo znamená štrajková pohotovosť.

Bratislava 19. januára (TASR) - Minister školstva Juraj Draxler sa stretne vo štvrtok (21.1.) s predstaviteľmi Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorí vyhlásili štrajkovú pohotovosť a pohrozili ostrým štrajkom od 25. januára. TASR to potvrdila hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová-Ksenzsighová. Stretnutie je naplánované na 13.15 h.

Učitelia z ISU už od minulého týždňa organizujú v školách po celom Slovensku informatívne stretnutia. Oboznamujú na nich riaditeľov, učiteľov či vychovávateľov s tým, čo znamená štrajková pohotovosť i ako sa pripraviť na samotný štrajk. Na stretnutiach učiteľom vysvetľujú, čo všetko je potrebné urobiť pri vstupe do štrajku, kedy sa môžu pridať k vyhláseniu štrajku, kde môžu nájsť všetky potrebné informácie či kedy bude ISU považovať svoje požiadavky zo strany štátu za splnené.

Za aktivitami ISU však premiér Robert Fico (Smer-SD) spolu s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smeru-SD) vidia politickú akciu.

Aktuálne je do štrajku prihlásených už viac ako 3800 učiteľov z vyše 200 škôl.

Školskí odborári nerokovali o spoločnom postupe so všetkými organizáciami


Iniciatíve slovenských učiteľov (ISU), ktorá vyhlásila štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára, sa nepáči, že predstavitelia Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) nerokovali o spoločnom postupe pri kolektívnom vyjednávaní so všetkými odborovými organizáciami pôsobiacimi v školstve.

Učitelia pripomenuli, že podľa zákona o kolektívnom vyjednávaní ak u zamestnávateľov pôsobia popri sebe viaceré odborové organizácie, môžu príslušné vyššie odborové orgány vystupovať a konať s právnymi dôsledkami pri uzatváraní kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre všetkých zamestnancov len spoločne a vo vzájomnej zhode, ak sa medzi sebou nedohodnú inak. "Podľa našich vedomostí sa OZPŠaV pred kolektívnym vyjednávaním ani nepokúsil o zhodu a spoločný postup so všetkými odborovými organizáciami pôsobiacimi v školstve, čo je v rozpore so zákonom," uviedla ISU.

"Bolo by vhodné, aby si zástupcovia ISU pred svojimi ďalšími vyjadreniami týkajúcimi sa OZPŠaV na Slovensku poriadne naštudovali relevantné právne predpisy a zdržali sa neopodstatneného osočovania nášho zväzu," uviedol v dnešnom stanovisku šéf školských odborárov Pavel Ondek. Ako zdôraznil, iniciátori si nedali námahu preštudovať kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa. "Zistili by, kto sú zmluvné strany kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa. V našom zväze je združených viac ako 2400 odborových organizácií. Zväz pozná ich požiadavky a presadzuje ich," zdôraznil Ondek.
Pavel Ondek
Foto: TASR/Michal Svítok

Ako pripomenul, kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa uzatvárajú zástupcovia poverení vládou, reprezentatívni zástupcovia zamestnávateľov v súlade so zákonom o kolektívnom vyjednávaní a za zamestnancov Konfederácia odborových zväzov SR, Nezávislé kresťanské odbory Slovenska a Všeobecný slobodný odborový zväz.

Iniciatíva slovenských učiteľov vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré naplnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období. Ak sa tak nestane, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku.