Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Minister G. Gál rozhodol o nepovolení vydania V. Vinogradova

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál (Most-Híd). Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister Gál bol poslednou inštanciou, ktorá mala rozhodnúť o vydaní Vinogradova na trestné stíhanie do Ruska.

Bratislava 12. júla (TASR) - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) po dôkladnom posúdení všetkých okolností prípadu extradície vo veci Valentina V. Vinogradova rozhodol o nepovolení jeho vydania do Ruskej federácie.

TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová. Osoba bola v Ruskej federácii podozrivá z trestného činu krádeže cudzieho majetku podvodom, ktorá mala byť vykonaná organizovanou skupinou vo zvlášť veľkom rozsahu. "Dôvodom pre nevydanie pána Vinogradova sú dôvodné obavy, že trestné konanie v dožadujúcom štáte nezodpovedalo alebo by nezodpovedalo zásadám článku 6 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (paragrafu 510 odseku 2 písmena a) Trestného poriadku) a že vyžiadaná osoba by v dožadujúcom štáte bola vystavená prenasledovaniu pre jej politické názory, alebo že by sa z týchto dôvodov zhoršilo jej postavenie v trestnom konaní alebo pri výkone trestu odňatia slobody (paragrafu 510 odseku 2 písmena b) Trestného poriadku)," spresnila ďalej hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR.

Minister Gál bol poslednou inštanciou, ktorá mala rozhodnúť o vydaní Vinogradova na trestné stíhanie do Ruska. Tomu predchádzala analýza spisového materiálu. Predtým na začiatku marca tohto roku Najvyšší súd (NS) SR v zamietol sťažnosť voči minuloročnému rozhodnutiu Krajského súdu v Trnave, ktorý pripustil jeho vydanie na trestné stíhanie v Ruskej federácii.

Krajský súd v Trnave vo veci vydania rozhodol koncom novembra minulého roka. Podnikateľ, ktorého slovenská polícia zadržala na základe medzinárodného zatykača minulý rok, voči rozhodnutiu trnavského súdu podal sťažnosť. V minulosti vypovedal o úplatkoch pre vysokopostavených predstaviteľov ruskej vlády.