Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister Gajdoš zagratuloval matke štyroch detí, ktoré slúžia v OS SR

Minister obrany SR Peter Gajdoš (vľavo) blahoželá Matilde Sýkorovej k blížiacemu sa Dňu matiek v Rajci 6. mája 2016. Jej všetky štyri deti - traja synovia a jedna dcéra - pôsobia v Ozbrojených silách SR. Šéf rezortu obrany pani Matildu prekvapil v jej práci a pozval ju s celou jej rodinou na obed. Foto: TASR – Pavol Ďurčo

Prekvapenej matke štyroch detí odovzdal kyticu kvetov a pozval ju na obed s celou rodinou, ktorá na nich už čakala v centre Rajca.

Rajec 6. mája (TASR) – Matilde Sýkorovej, matke Martina, Jozefa, Tomáša a Moniky Sýkorovcov z Rajca, ktorí slúžia v Ozbrojených silách Slovenskej republiky (OS SR), dnes prišiel k blížiacemu sa Dňu matiek zagratulovať na jej pracovisko v spoločnosti KFTS v Rajci minister obrany Peter Gajdoš.

Prekvapenej matke štyroch detí odovzdal kyticu kvetov a pozval ju na obed s celou rodinou, ktorá na nich už čakala v centre Rajca. "Beriem to ako niečo mimoriadne. Deti sú rozlezené po svete, každý je v iných kasárňach, ale schádzajú sa doma. Prvý syn sa vyučil za elektromechanika, no to ho nebavilo a podarilo sa mu dostať do armády. A verboval postupne ďalších. Obavy o nich nemám, pretože oni sa tešia z práce a ja sa teším, že oni majú radosť," povedala bezprostredne po gratulácii Matilda Sýkorová.



Minister obrany vyjadril presvedčenie, že dnešný deň bol výnimočnou príležitosťou poďakovať matke, ktorá vychovala s manželom troch synov a jednu dcéru. "Aj Štefánik hovoril, že národu netreba dávať, dáva sa iba žobrákovi. Národu sa treba obetovať. Je to určitý druh obete, a preto som si prišiel uctiť túto rodinu. A poďakovať matke pri príležitosti Dňa matiek. Poďakovať obidvom rodičom za to, že obetovali svojich troch synov a dcérku do služby Ozbrojených síl, v prospech Slovenskej republiky," zdôraznil Gajdoš, ktorý manželom Sýkorovcom odovzdal aj poukaz na víkendový pobyt do kúpeľov.

Najstarší zo súrodencov, 35-ročný Martin Sýkora je príslušníkom 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. "Motivácia určite bola dostať sa do 5. pluku špeciálneho určenia. To jediné ma ťahalo celou mojou kariérou až doposiaľ. Je to najelitnejší útvar na celom Slovensku. A snom každého vojaka, slúžiaceho v našej armáde, je sa tam dostať," uviedol Martin, ktorý už má za sebou aj desaťmesačnú misiu v Kosove.

K službe v OS SR motivoval aj 34-ročného brata Jozefa, veliteľa družstva ťažkej prepravy v Opravárenskom prápore v Martine, a 24-ročného brata Tomáša, vodiča v Prápore logistiky v Hlohovci. Ich sestra, 20-ročná Monika, študuje na Akadémii Ozbrojených síl. "Mamina ma v tom podporovala, lebo som chcela ísť na vysokú školu. Ale v kútiku duše si myslela, že sa tam nedostanem. A nakoniec, keď prišiel papier, tak sama bola najviac prekvapená, že ma prijali. Mala som tiež vzor v bratoch. Skĺbila som to, čo som chcela robiť, čiže armádu a vysokú školu. Myslím, že svoj sen som si splnila, už len doštudovať," dodala profesionálna vojačka.