Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Minister Kaliňák by mal v parlamente opäť čeliť odvolávaniu

Plénum Národnej rady SR. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Opozícia má dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze.

Bratislava 21. júna (TASR) – Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) bude pre údajné prepojenie na podnikateľa Ladislava Bašternáka čeliť ďalšiemu odvolávaniu v parlamente. Opozícia má dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze. Chce ich odovzdať v piatok (24.6.) poobede. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko má na zvolanie schôdze po podaní návrhu sedem dní.

SaS a OĽaNO-NOVA zároveň avizovali ďalšie protesty pred komplexom Bonaparte v Bratislave, kde si premiér Robert Fico (Smer-SD) prenajíma byt od Bašternáka podozrivého z daňových podvodov. Konať by sa mali každý pondelok poobede a najbližšieho pol roka. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v parlamente Igor Matovič z OĽaNO-NOVA.

Matovič si nemyslí, že myšlienka protestov vyšumí do stratena. "Ak ľudom záleží na budúcnosti tejto krajiny a ich detí, prídu," povedal. Protesty nie sú podľa neho o ukazovaní sa opozície, ale o názore verejnosti. Pondelňajšiu (20.6.) niekoľkotisícovú účasť na proteste označil za úspech a ľuďom za ňu poďakoval. Prísť mali podľa neho ľudia z celého Slovenska. Opozícia tvrdí, že svojimi aktivitami nemá záujem o predčasné parlamentné voľby. "Koalícia sa rozpadá aj bez nás," povedala Veronika Remišová z OĽaNO-NOVA.

Podľa SaS minister Kaliňák by mal byť z funkcie odvolaný, pretože sa blíži slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie a ak bude naďalej ministrom, pôjde o blamáž. "Aj protest ukázal, že ľudia toho už majú dosť," povedal Ľubomír Galko zo SaS. Nerozumie, ako si Kaliňák nemôže spomenúť na to, ako sa spoznal s Bašternákom. Galko si myslí, že vo funkcii minister skončí do konca tohto volebného obdobia. Netrúfa si ale odhadnúť presný čas. Názory sa podľa neho začínajú meniť aj u koaličných partnerov. Opozícii sa nepáči, že premiér šíri strach a poplašné správy o tom, že ich aktivitami môže dôjsť k napadnutiu či streľbe verejného činiteľa. Označila to za nevhodné.

Robert Kaliňák má dôveru premiéra i celého Smeru-SD. Podľa Fica Kaliňák dokázal, že nebral od Bašternáka peniaze. Fico taktiež opätovne odmietol vysťahovať sa z bytu Bašternáka v komplexe Bonaparte. Urobí tak, ak sa preukáže Bašternákova vina v prípade podozrenia z daňových únikov.

Premiér zároveň odsúdil konanie opozície, ktoré na svojom profile na sociálnej sieti Facebook označil za "absolútny suterén, ktorý nemá obdobu". Opozícia je podľa neho frustrovaná z volieb a šíri politiku nenávisti. "Odmietam, aby ľudia, ktorí preukázateľne porušovali zákon v minulosti, sa dnes hrali na morálne autority. Jediné, čo vedia títo páni ponúknuť, je program nenávisti. Nič iné nedokážu," napísal Fico, podľa ktorého je Matovič notorický klamár.

V súvislosti s protestom ešte uviedol, že ani on nemá problém nahnať niekde 5000 ľudí. "Ale prečo by som to robil? Aby došlo ku konfliktom a bitkám? Kto toto chce? Chcú to zrejme títo páni. Odmietam politiku nenávisti a mrzí ma, ak sa táto opozičná politika prenáša do ulíc, pretože, ak na konci dňa dôjde k niečomu podobnému ako v Británii, tak za to budú títo nenávistní páni plne zodpovední," uzavrel Fico.