Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister Kaliňák pripravuje zásadnú reformu verejnej správy

Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa plošné znižovanie výdavkov neosvedčilo a takéto riešenia nie sú dlhodobo udržateľné.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Zo 745 orgánov miestnej štátnej správy by do začiatku roka 2014 malo vzniknúť 79 a z 916 rozpočtových organizácií len 58.

Víziu zásadnej reformy verejnej správy dnes na tlačovej konferencii predstavil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Projekt Efektívnej otvorenej a spoľahlivej štátnej správy pod názvom ESO podľa neho prinesie zlacnenie prevádzky štátu.

"Čelíme veľkým tlakom na konsolidáciu verejných financií, na strane výdavkovej, na strane príjmov štátu," zdôvodnil reformu Kaliňák. Podľa neho sa plošné znižovanie výdavkov neosvedčilo a takéto riešenia nie sú dlhodobo udržateľné. Na piatkovom (27.4.) rokovaní vlády SR predloží materiál, ktorý bude analyzovať situáciu v štátnej správe.

Kaliňak pokračoval, že primárnym cieľom nie je znížiť počet štátnych úradníkov, ale znížiť počet obslužných činností na fungovanie štátu. Mal by vzniknúť aj vzorec, ako má vyzerať slovenský štátny úradník. Nielen aký bude jeho plat, ale napríklad aj to, aká bude veľká jeho kancelária a jeho výkon.

"Nábeh úspor by mal začať v priebehu roku 2013," povedal Kaliňák. Zatiaľ konkrétne čísla nepovedal, mali byť známe asi do šiestich týždňov. Predbežne hovoril o úspore stoviek miliónov eur. Reforma si podľa neho vystačí s peniazmi, ktoré má ministerstvo vnútra zo štátneho rozpočtu. Výdavky na elektronizáciu by mali byť pokryté z Operačného programu informatizácia spoločnosti.

"Zatiaľ by som nerátal s nejakými meganákladmi, na ktoré si budeme musieť osobitne pýtať peniaze," povedal minister.

Ďalej informoval, že do konca tohto roka zaniknú druhostupňové úrady špecializovanej štátnej správy.

"Do konca roku 2013 zaniknú aj ostatné úrady špecializovanej štátnej správy, ktoré na konci budú fungovať v jednotnom centre verejnej správy v príslušnom okrese," povedal Kaliňák. To by malo ľuďom zjednodušiť vybavovanie záležitostí spojených so štátom.