Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

R. KALIŇÁK: Nejdeme cestou zvyšovania kompetencií tajných služieb

Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR

Minister vnútra pripomenul, že súčasné zákony o tajných službách máme ešte spred roku 2001, teda z čias pred začiatkom vojny s terorizmom.

Bratislava 27. januára (TASR) - Nový zákon o spravodajských službách, ktorý by mal byť predstavený už do konca februára, nejde cestou rozširovania kompetencií tajných služieb, skôr ich spresňuje. Povedal to dnes novinárom minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v reakcii na víkendové vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že pokiaľ ide o boj proti terorizmu, krajiny by mali mať právo prijímať zákony, ktoré im viac uvoľnia ruky, napríklad v otázke informácií týkajúcich sa súkromia rizikových osôb.



Minister pripomenul, že súčasné zákony o tajných službách máme ešte spred roku 2001, teda z čias pred začiatkom vojny s terorizmom. "Mnohé ustanovenia majú tak široké výklady, že sa v nich málokto vyzná. Nemyslím si ale, že ideme cestou rozširovania či zvyšovania kompetencií, tie sú v zásade dostatočné. Problém je v tom, že niektoré nie sú presne špecifikované, a toto spresnenie prinesie nový zákon o spravodajských službách tak, aby zodpovedal 21. storočiu a aktuálnym hrozbám," avizoval Kaliňák.

Priznáva, že aj v súčasnosti sú situácie, keď majú štátne orgány zviazané ruky. "Napríklad pri ľuďoch, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, nemajú tu ani rodinu a napriek tomu sa tu zdržia. Tu budeme hľadať cesty. Nový zákon prinesie aj zvýšenú parlamentnú kontrolu. Vznikne komisia z poslancov, ktorá bude mať prístup k základným dátam a bude vedieť, kto a prečo je monitorovaný," vysvetlil.

Exminister vnútra Daniel Lipšic (nezaradený) nevie, čo presne myslel premiér svojím výrokom v Slovenskom rozhlase. "Je ľahké povedať, že je potrebné rozviazať SIS a polícii ruky, ale treba mať konkrétny návrh, nie výkrik do tmy. Takéto všeobecné vyhlásenia nikam nesmerujú. Otázka je, ako si to premiér predstavuje," povedal.

Na margo nového zákona o spravodajských službách Lipšic poznamenal, že by mali byť vybraní dvaja poslanci, jeden z vlády a jeden z opozície, ktorí by mali mať právo na konkrétne informácie o prebiehajúcich aktivitách spravodajských služieb. "Museli by pravidelne podstupovať aj detektor lži," dodal Lipšic.

Fico v RTVS povedal, že možno nás dotlačí svet a udalosti k tomu, že na určitú kategóriu ľudí budeme mať iné pravidlá, pokiaľ ide o ich súkromie, telefónne či bankové účty. Zdôraznil, že by muselo ísť o prípady zjavného ohrozenia štátu. "Ak sa bude zväčšovať bezpečnostné riziko v Európe, myslím si, že to bude najjednoduchšia cesta, ako reagovať na tieto riziká. Ale nie som zástancom nejakých mučiacich metód. Skôr mať prístup k informáciám," doplnil premiér.