Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Minister kultúry sa stretol s českým rezortným kolegom

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič. Foto: TASR - Branislav Račko

Súčasťou dnešného spoločného stretnutia vlád boli aj prípravy spoločných osláv SR a ČR významných výročí v roku 2018.

Bratislava 26. septembra (TASR) – V rámci štvrtého spoločného rokovania vlád ČR a SR sa dnes stretol minister kultúry Marek Maďarič so svojím českým rezortným kolegom Danielom Hermanom. Prerokovali viacero oblastí spolupráce a prípravu konkrétnych spoločných projektov a aktivít.

Ministri ocenili spoluprácu popredných kultúrnych inštitúcií oboch krajín, ktorých predstavitelia sa dnes stretli v Bratislave, aby podpísali memorandum o spolupráci pri príprave a realizácii projektu pripomenutia si výročia vzniku Československa v roku 1918, informoval referát styku s médiami Ministerstva kultúry SR. Jednou z hlavných aktivít projektu je spoločná Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava 2018.

Obaja ministri sa tiež dohodli na vytvorení stálej pracovnej skupiny zloženej zo zástupcov ministerstiev, národných pamäťových a fondových inštitúcií. Má pomôcť tomu, aby obe krajiny začali spoločne presadzovať svoje záujmy vo sfére európskeho financovania kultúry. Svoje aktivity by mali koordinovať tak, aby viedli k vyššej efektivite a úspore, čím by výrazne zvýšili svoju konkurencieschopnosť.

Súčasťou dnešného spoločného stretnutia vlád boli aj prípravy spoločných osláv SR a ČR významných výročí v roku 2018. V nadväznosti na blížiace sa okrúhle výročie založenia Československa diskutoval Maďarič s Hermanom o návrhu prezentácie časti zbierky francúzskeho umenia 19. a 20. storočia na Slovensku, ktorá je v správe Národnej galérie v Prahe. Vystavená by mala byť v Slovenskej národnej galérii.

Zbierku zakúpil československý štát v roku 1923 a bola budovaná ako československá. Jej prezentácia na Slovensku by bola podľa slovenského ministerstva nielen výnimočnou kultúrno-spoločenskou udalosťou v rámci osláv vzniku Československa, ale aj symbolom partnerstva, spoločnej histórie a nadštandardnej úrovne priateľských vzťahov oboch republík.

Ministri rokovali aj o spoločnej nominácii "Bábkarstva na Slovensku a v Českej republike" do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, o spolupráci medzi Slovenským národným múzeom a Technickým múzeom v Brne v oblasti reštaurovania zbierkového fondu poškodeného požiarom na hrade Krásna Hôrka a tiež o plánoch obidvoch strán pri budovaní Archeoparku Mikulčice – Kopčany, kde by sa malo postupovať spoločne v záujme budovania Archeoparku ako značky spoločného európskeho dedičstva (European Heritage Label).