Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister M. Lajčák rešpektuje pozíciu prezidenta A. Kisku

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezident Kiska ani v stredu nerozhodol, či prijme alebo odmietne Lajčákovu demisiu, ktorú minister podal v súvislosti s dianím okolo Globálneho paktu OSN o migrácii.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) rešpektuje pozíciu prezidenta SR Andreja Kisku a bude vykonávať svoje povinnosti až do prijatia rozhodnutia hlavou štátu. Uviedol to hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

Prezident Kiska ani v stredu nerozhodol, či prijme alebo odmietne Lajčákovu demisiu, ktorú minister podal v súvislosti s dianím okolo Globálneho paktu OSN o migrácii. Na rozhodnutie si vzal ešte čas vzhľadom na informácie, ktoré dostal. Podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) by definitívne riešenie mohlo prísť v priebehu dní až týždňov.

Kiska je naďalej presvedčený, že do Marrákeša, kde sa bude rokovať o pakte, by Slovensko malo ísť. Zopakoval tiež, že by nebolo dobré, ak by Slovensko prišlo o takého ministra, akým je Miroslav Lajčák.

Pellegrini zdôraznil, že stredajšie rozhodnutie vlády nebolo o vyslovení nedôvery ministrovi Lajčákovi, ale o samite v Marrákeši. Zdôraznil, že Lajčák má stále jeho plnú dôveru a opätovne požiadal prezidenta, aby zvážil neprijatie Lajčákovej demisie.

Lajčák rozhodnutie podať demisiu oznámil vo štvrtok (29. 11.) večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia z dielne SNS a Smeru-SD. Vláda toto uznesenie v stredu (5. 12.) vzala na vedomie, pakt odmietla a nikomu neschválila účasť v Marrákeši. Minister Lajčák, ktorý presadzoval účasť v Marrákeši, na rokovaní nebol.