Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Gajdoš sa rozlúčil s vojakmi odchádzajúcimi do Iraku

Spoločná fotografia náčelníka Generálneho štábu OS SR generál Milana Maxima (vľavo) a ministra obrany SR Petra Gajdoša s vojakmi, ktorí odchádzajú plniť úlohy do Iraku počas slávnostnej rozlúčky v Seredi 31. januára 2018. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Skupina 24 príslušníkov bude v Iraku plniť úlohy, súvisiace s výcvikom a poskytovaním poradenstva a asistencie pri budovaní kapacít irackých bezpečnostných síl.

Sereď 31. januára (TASR) - Minister obrany SR Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim sa v stredu v priestoroch Ženijného práporu Sereď slávnostne rozlúčili s vojakmi, ktorí odchádzajú do Iraku. Skupina 24 príslušníkov tam bude plniť úlohy, súvisiace s výcvikom a poskytovaním poradenstva a asistencie pri budovaní kapacít irackých bezpečnostných síl, pričom sa nebudú zapájať do bojových operácií.



Mandát na ich vyslanie schválila Bezpečnostná rada SR, vláda a Národná rada SR. Vojaci budú pokračovať v príprave inštruktorov irackej armády v oblasti odmínovania a aj v podpore v oblasti opráv vojenskej techniky sovietskej výroby. "Skúsenosti, ktoré naši vojaci nadobudli počas výcviku doma, môžu teraz odovzdávať príslušníkom irackých bezpečnostných síl tak, aby aj oni boli raz pripravení chrániť svoju krajinu vlastnými silami," povedal minister Gajdoš, pričom zdôraznil, že pripravovať iných môžu vždy iba tí najlepší. Pripomenul, že každý príspevok Slovenska do medzinárodného krízového manažmentu je dôkazom toho, že SR aktívne prispieva k bezpečnosti nielen v Európe, ale aj vo svete.



Náčelník generálneho štábu dodal, že slovenskí vojaci už majú z Iraku skúsenosti. "Niektorí, ktorí sa odtiaľ koncom minulého roka vrátili, idú do operácie znovu. Sú dôkladne pripravení plniť si svoje úlohy a odovzdávať skúsenosti ďalej," povedal Maxim.

Profesionálni vojaci budú v rámci druhej rotácie do Iraku plniť úlohy výcvikovej misie v súvislosti s aktivitami NATO (NTCB-I). Vedúcou krajinou v oblasti odmínovania je Španielsko, v oblasti techniky Poľsko. Pôsobenie Ozbrojených síl SR v Iraku je realizované v rámci tzv. výcvikových aktivít NATO, a to so súhlasom Irackej republiky, pričom vymedzenie podmienok je zabezpečené medzinárodnými zmluvami, resp. medzinárodnými zmluvnými dokumentmi.