Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Peter Gajdoš je pripravený obhájiť armádne nákupy

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR Martin Baumann

Rezort obrany na jeseň minulého roka informoval, že plánuje do roku 2024 obstarať do 81 kusov obrnených vojenských vozidiel 8x8 s názvom Vydra.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Minister obrany SR Peter Gajdoš je pripravený obhájiť pred vládou armádne nákupy 3D radarov a projekt 8x8 Vydra. Pre TASR to povedal po štvrtkovom rokovaní Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

"Som pripravený ako minister obrany na základe predložených materiálov v zmysle uznesení vlády obhájiť uvedené materiály," uviedol Gajdoš.

Zabezpečenie obrany a bezpečnosti je podľa Gajdoša pre rezort absolútnou prioritou. "Čo sa týka zabezpečenia projektu nákupov, je to iba prostriedok z hľadiska zabezpečenia dlhodobého plánu rozvoja a výstavby ozbrojených síl, ktorý bol schválený bezpečnostnou radou a vládou," uviedol minister. Zdôraznil, že ide o systémové a systematické kroky.

K projektu nákupu vozidiel 8x8 vyhlásil, že je naň hrdý a čaká na zaradenie na vládu. Pripomenul, že ozbrojené sily potrebujú nové bojové vozidlá "ako soľ".

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) povedal na margo nákupu transportérov, že ho nezaujíma, či obchod prebehne, alebo nie. Zaujíma sa skôr, že ide o kontrakt štát a štát a že pomáha zachovať slovenský zbrojársky priemysel.

"Ja som tomu politickú podporu dal, lebo je to čisté a transparentné, ale nie som človek, ktorý vozidlo vyberá, nie som človek, ktorý ho môže na vláde schváliť," povedal v Rádiu Expres s tým, že má informácie o tom, že minister obrany rokuje s predsedom vlády.

Rezort obrany na jeseň minulého roka informoval, že plánuje do roku 2024 obstarať do 81 kusov obrnených vojenských vozidiel 8x8 s názvom Vydra. Výroba vozidiel má byť vo veľkej miere na Slovensku. Materiál zatiaľ do programu vlády zaradený nebol.