Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Minister obrany Gajdoš ocenil vojakov a vojenských policajtov

Minister obrany SR Peter Gajdoš (na snímke druhý zľava) ocenil vojakov a vojenských policajtov, ktorí v uplynulom období zachránili niekomu život, alebo pomohli pri dopravnej nehode v piatok 21. októbra 2016 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Jedinou ocenenou ženou bola vojenská policajtka Mariana Králiková, ktorá koncom mája spolu so svojim kolegom pri dopravnej nehode poskytli prvú pomoc posádke vozidla.

Trenčín 21. októbra (TASR) – Nezištná pomoc spoluobčanom v kritických situáciách je vyjadrením ľudskosti, patriotizmu a vzťahu príslušníkov vojenskej polície a Ozbrojených síl SR k obyvateľom Slovenskej republiky. Počas dnešného ocenenia vojakov a vojenských policajtov, ktorý v tomto roku zachránili život, alebo pomohli pri dopravných nehodách to v Trenčíne povedal minister obrany Peter Gajdoš.



Možno niektorí si myslia, že je to samozrejmosťou v rámci legislatívy. Áno, je, ale ja to beriem aj trošku osobnejšie. Som na nich hrdý. Naši profesionálni vojaci a profesionálni vojenskí policajti ukázali, že skutočne sú ľuďmi a občania Slovenskej republiky sa na nich môžu vždy spoľahnúť,“ doplnil Gajdoš.

Minister obrany SR Peter Gajdoš ocenil vojakov a vojenských policajtov, ktorí v uplynulom období zachránili niekomu život, alebo pomohli pri dopravnej nehode v piatok 21. októbra 2016 v Trenčíne. Na snímke medaila na hrudi jedného z ocenených vojakov.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Pamätné medaily a diplomy si prevzali vojenskí policajti Peter Palák, Dušan Martiška, Mariana Králiková, Roman Olšavský, Peter Samuhel, Martin Kvašai, Ľuboš Fides, Martin Drobec, Radovan Rybanský a Miroslav Martiňák. Rovnaké ocenenia dostali aj profesionálni vojaci Stepan Kolos, Eduard Čiesko a Peter Tuma.



Pre vojenského policajta Petra Paláka nebolo dnešné ocenenie prvým. Za záchranu života ho ocenili už pred desiatimi rokmi za vojenský čin roka. Palák v máji tohto roku pri návrate z hliadkovej služby spozoroval cyklistu jazdiaceho dolu svahom vedľa kolóny, ktorý sa snažil vyhnúť jednému z vozidiel. Cyklista z Českej republiky stratil rovnováhu a spadol na zem na okraj cesty, pričom si zlomil kľúčnu kosť. Palák ho odviezol do nemocnice, pomáhal mu pri vyšetreniach, kúpil mu občerstvenie a kontaktoval jeho manželku. „Považujem to za svoju povinnosť, keď vidím niečo podobné, aby som zostal a poskytol pomoc,“ skonštatoval.

Minister obrany SR Peter Gajdoš (uprostred) ocenil vojakov a vojenských policajtov, ktorí v uplynulom období zachránili niekomu život, alebo pomohli pri dopravnej nehode v piatok 21. októbra 2016 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Jedinou ocenenou ženou bola vojenská policajtka Mariana Králiková, ktorá koncom mája spolu so svojim kolegom pri dopravnej nehode poskytli prvú pomoc posádke vozidla, usmerňovali dopravu a zostali na mieste nehody až do príchodu záchranárov a polície. „Bol to dobrý pocit, že sme vykonali dobrý skutok. Pre nás je to však samozrejmosťou a je to aj našou povinnosťou. Každá naša služba, každý výjazd je vždy o niečom inom a nikdy nevieme, čo nás na ceste stretne,“ dodala Králiková.