Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Minister obrany symbolicky odovzdal VOP Nováky novému nájomcovi

Logo spoločnosti MSM Martin, s.r.o., ktorá prevzala do dvadsaťročného prenájmu Vojenský opravárenský podnik Nováky Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Minister Martin Glváč je nadmieru spokojný, že nový nájomca podniku všetkým robotníckym pracovníkom ponúkol zvýšenie platu a lepšie pracovné podmienky.

Nováky 7. februára (TASR) - Minister obrany SR Martin Glváč (Smer-SD) odovzdal dnes v Novákoch Vojenský opravárenský podnik (VOP) a.s. Nováky jeho novému nájomcovi, spoločnosti MSM Martin, s.r.o..

Symbolický kľúč od podniku si od ministra prevzal konateľ spoločnosti MSM Martin Marián Goga. Nový nájomca VOP Nováky ponúkol zamestnancom nové pracovné zmluvy a v prípade rozšírenia zákazkového krytia plánuje prijať nových pracovníkov. Ako uviedol konateľ spoločnosti, podnik plánuje zachovať a rozvíjať aj pôvodné segmenty výroby.

Video: VOP už nedostane priame zákazky od ministerstva





Ako sa pre médiá vyjadril minister Glváč, je nadmieru spokojný, že nový nájomca podniku všetkým robotníckym pracovníkom ponúkol zvýšenie platu a lepšie pracovné podmienky. "To bolo nad rámec tých podmienok, na ktorých sme sa dohodli a som spokojný, že nový nájomca napĺňa všetky ustanovenia zmluvy, ktorú sme spolu urobili. Teším sa, že to funguje a teším sa, že to, čo sme povedali, sa aj dokazuje v reálnom živote, že sa podarí tento podnik zachovať, napriek tomu, čo o ňom bolo povedané a v akých podmienkach sa nachádzal, keď sme prevzali vládu."
Minister obrany SR Martin Glváč (vpravo) odovzdáva symbolický kľúč od Vojenského opravárenského podniku Nováky, a.s. riaditeľovi spoločnosti MSM Martin, s. r. o. Mariánovi Gogovi (vľavo), ktorá bude mať podnik v dvadsaťročnom prenájme.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Konateľ spoločnosti MSM Martin Marián Goga doplnil, že spoločnosť ponúkla všetkým pracovníkom nové pracovné zmluvy, s tým, že sa rešpektovali platové podmienky, ktoré boli nastavené u bývalého zamestnávateľa. "Veríme tomu, že tu nejaký rozvoj bude a dokážeme priniesť prácu viacerým zamestnancom a priniesť niečo pozitívne do tohto regiónu."

MSM Martin s.r.o a VOP

Spoločnosť MSM Martin s.r.o. vstúpil ako nový nájomca do VOP Nováky a.s., 1. januára tohto roku. Podnik vzišiel ako víťaz z verejného ponukového konania a doba nájmu je stanovená na 20 rokov. Ak VOP Nováky zistí, že nájomca porušuje svoje zmluvné záväzky, bude postupovať v súlade s oprávneniami danými zmluvou, to znamená, že môže nájomcu sankcionovať, alebo aj zmluvu v šesťmesačnej lehote vypovedať. V takom prípade VOP Nováky opätovne prevezme do svojej správy prenajatý majetok a bude môcť prevádzkovať svoju pôvodnú činnosť.
Goga sa na margo ďalších zákaziek vyjadril, že sa podnik prvotne sústredil na stabilizáciu spoločnosti, keďže bola dlhodobo investične poddimenzovaná, priniesol nové postupy a nastavil si základné vzťahy. "Momentálne sa v podniku rozbieha prvotný výrobný program. Zatiaľ nám v podniku beží civilná produkcia a časť špeciálnej produkcie. Čo sa týka štátnych zákaziek, o tie sa budeme určite uchádzať." Ako doplnil Gogu minister obrany, keďže VOP Nováky už nie je stopercentnou dcérskou spoločnosťou štátu, musia všetky zákazky prechádzať výberovým konaním podľa zákona o verejnom obstarávaní. "Takže dnes už nemôžeme dávať napriamo zákazky VOP Nováky."

Podnik momentálne zamestnáva 135 zamestnancov. "V prípade rozšírenia zákazkového krytia plánujeme do podniku prijať aj nových zamestnancov," uzavrel Goga.