Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Minister P. Žiga odovzdal do užívania protipovodňovú ochranu Komárna

Zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku priamo v teréne predviedli ukážku stavby mobilného hradenia, 23.októbra 2015 v Komárne. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Tieto opatrenia sú súčasťou projektu protipovodňovej ochrany mesta Komárno.

Komárno 23. októbra (TASR) – V Komárne zrekonštruovali 18 otvorov v protipovodňovom múre a vytvorili nový systém mobilného hradenia, akým už disponuje Bratislava a Štúrovo. Tieto opatrenia sú súčasťou projektu protipovodňovej ochrany mesta Komárno, ktorú odovzdal dnes do užívania minister životného prostredia Peter Žiga spolu so zástupcami Slovenského vodohospodárskeho podniku. Tí priamo v teréne predviedli ukážku stavby mobilného hradenia.

Vďaka modernej a účinnej protipovodňovej ochrane sa vodohospodárom podarilo účinne ochrániť pred rekordnou povodňou na Dunaji v roku 2013 Bratislavu či Štúrovo. V Komárne bola situácia oveľa nebezpečnejšia, staré hradenie v protipovodňovom múre už netesnilo.

Osemnásť otvorov v protipovodňovom múre, ktoré za normálnych okolností zabezpečujú vstup do priestorov za protipovodňovou ochrannou líniou, utesňovali týždeň zhruba dve stovky vojakov, vodohospodárov, policajtov a dobrovoľníkov pomocou 20.000 vriec s pieskom. Išlo o najkritickejšie miesto protipovodňovej ochrany mesta.

Nové mobilné hradenie už dokáže postaviť 20 vodohospodárov za niekoľko hodín. Celkové finančné náklady na projekt predstavujú zhruba 565.000 eur, z toho vyše 537.000 eur pochádza z európskych zdrojov. "Komárno je pred povodňami na Dunaji oveľa bezpečnejšie. Rezort považuje za prioritu aj rekonštrukciu celého protipovodňového komárňanského múra s novým mobilným hradením. Tento projekt posilní ochranu Komárna a jeho obyvateľov aj v prípade, ak by nás postihla ešte väčšia povodeň ako pred dvoma rokmi," povedal minister životného prostredia.

Stavba sa nachádza v katastrálnom území mesta Komárno, pozdĺž rieky Dunaj a Váh, na juhozápadnom okraji mesta Komárno v protipovodňovej ochrannej línii. Múr zabezpečuje ochranu proti veľkým vodám z riek Dunaj a Váh. Jeho súčasť tvoria otvory, ktoré umožňujú vstup do plôch za touto líniou. V prípade ohrozenia povodňovými prietokmi sú tieto otvory uzatvorené mobilným systémom hradenia. Vlastnú stavbu tvoria otvory v protipovodňovom múre. Ide celkovo o 18 otvorov premenlivej šírky. Pôvodné mobilné hradenie už nespĺňalo požiadavky na tesnosť. V rámci projektu boli zrekonštruované otvory, systém mobilného hradenia otvorov bol vymenený za nové mobilné hradenie, ktoré zodpovedá súčasným požiadavkám a upravili sa aj dosadacie prahy pod mobilné hradenie. Systém nového mobilného hradenia je vyrobený z hliníka a pozostáva z mobilných dielcov, ktoré tvoria bočné stĺpiky, stredové stĺpiky, podpery a hradidlá. Systém hradenia je stavebnicový, vyznačuje sa vysokou odolnosťou a stabilitou jednotlivých dielcov hradenia. Hmotnosť jednotlivých dielcov je nízka a samotná manipulácia a montáž jednoduchá.



"Budovanie protipovodňových opatrení patrí v súčasnosti medzi priority ministerstva životného prostredia. V pondelok (19.10.) sme predstavili rekonštrukciu hrádzí Vodného diela Kráľová, minulý týždeň ochranu pred povodňami v Harichovciach a Lipanoch, predtým vynovenú hať Vyšné Opátske ako súčasť veľkej protipovodňovej ochrany Košíc alebo Veľký Richňavský tajch," ozrejmil Žiga s tým, že celkovo do konca roka dokončia vodohospodári práce na 20 protipovodňových stavbách, ktoré významne ochránia ľudí a ich majetok na celom Slovensku. V rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia je do roku 2020 vyčlenených na protipovodňovú ochranu približne 400 miliónov eur.

Podľa primátora mesta Komárno Lászlóa Stubendeka odovzdanie protipovodňovej ochrany znamená pre obyvateľov historický moment. "Pred dvomi rokmi, v júli 2013, sme vrecovali, pri najbližšej storočnej vode bude situácia iná. Za tento čin platí rezortu vďaka," povedal.