Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Minister Peter Žiga poďakoval vodohospodárom za prácu počas povodní

Na snímke protipovodňové bariéry na nábreží Dunaja na staromestskej strane Bratislavy, 6. júna 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Minister zdôraznil, že táto povodeň všetkých presvedčila o potrebe investovať prostriedky do protipovodňovej ochrany.

Bratislava 4. júla (TASR) - Minister životného prostredia Peter Žiga poďakoval vodohospodárom za ich prácu počas júnovej povodne na Dunaji.

Na záchranných a zabezpečovacích prácach sa spolupodieľali aj vodohospodári, hydrometeorológovia a výskumní pracovníci vo vodnom hospodárstve.

Nový systém protipovodňovej ochrany Bratislavy efektívne ochránil hlavné mesto pred storočnou vodou. Nové opatrenia sa významnou mierou osvedčili aj v Štúrove. V protipovodňových opatreniach bude envirezort pokračovať naďalej.

"Bol to obrovský rozdiel v zabezpečovacích prácach oproti roku 2002, keď vtedy ešte nedostatočne chránené naše hlavné mesto postihla zhruba taká istá povodeň ako tohto roku," pripomenul Žiga. Ocenil aj rýchlu reakciu vodohospodárov z Bratislavy, Šamorína a Malaciek, ktorí už 2. júna, kedy ľudia ešte o hroziacej povodni prakticky ani netušili, mimoriadne nastúpili do práce a začali s montážou mobilných hradení v najviac ohrozených častiach mesta. Takto sa podarilo včas zmontovať celý zhruba 2,4 km dlhý mobilný protipovodňový systém.

Žiga zdôraznil, že táto povodeň všetkých presvedčila o potrebe investovať prostriedky do protipovodňovej ochrany. Slovenskí vodohospodári by v najbližšom programovom období mali získať na tento účel približne 400 miliónov eur.

Generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Supek zdôraznil, že v oblasti protipovodňových opatrení čaká vodohospodárov v nasledujúcich rokoch veľa práce. K súčasným prioritám by sa mali urýchlene priradiť aj Košice. Vodohospodári v júni začali s prvou etapou úpravy ľavého brehu koryta Hornádu v Košiciach.

Zmeny čakajú tiež protipovodňový systém ochrany Komárna.