Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Minister spravodlivosti SR rokoval v Prahe s rezortným kolegom

Na snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál. Foto: TASR/Marko Erd

Rokovanie potvrdilo dlhoročnú vynikajúcu spoluprácu medzi ministerstvami spravodlivosti, ale aj medzi jednotlivými súdmi oboch krajín i medzi českým štátnym zastupiteľstvom a slovenskou prokuratúrou.

Bratislava/Praha 30. novembra (TASR) - Digitalizácia obchodných registrov, probačná a mediačná problematika či efektívne využívanie elektronických náramkov boli hlavnými témami štvrtkového rokovania ministrov spravodlivosti SR a ČR Gábora Gála a Jana Kněžínka v Prahe. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Drobová.

Rokovanie podľa nej potvrdilo dlhoročnú vynikajúcu spoluprácu medzi ministerstvami spravodlivosti, ale aj medzi jednotlivými súdmi oboch krajín i medzi českým štátnym zastupiteľstvom a slovenskou prokuratúrou. Gál zároveň pozval Kněžínka a vedenie českého ministerstva spravodlivosti na podobné rokovanie v SR.

"Takéto stretnutia a vzájomné vymieňanie si skúseností napomáhajú tomu, aby sa naše nadštandardné vzťahy ďalej rozvíjali, aby sme zdieľali poznatky a premietali ich do praxe aj v rámci justície Českej a Slovenskej republiky. Zároveň sa tieto prínosné poznatky a spoločné postupy dajú využiť aj v rámci vyjednávaní na pôde Európskej únie," povedal Kněžínek na tlačovej konferencii po skončení rokovania.

Experti oboch ministerstiev si porovnali skúsenosti s elektronizáciou zakladania obchodných spoločností a digitalizáciou dát. V ČR tento proces prebehol nárazovo a už dlhšiu dobu funguje bez problémov. Na Slovensku sa jednotlivé spisy skenujú priebežne, pričom na súdoch je proces hotový na približne 80 percent. Gál v súčasnosti podľa Drobovej hľadá možnosti, ako proces urýchliť.

V súvislosti s probačnou a mediačnou službou, ktorá funguje v oboch krajinách v zásade podobne, sa ministri dohodli, že budú spoločne postupovať vo vzdelávaní týchto pracovníkov aj pri pomoci obetiam trestných činov.

Oba rezorty sa v súčasnosti intenzívne zaoberajú tiež používaním elektronických náramkov. V ČR spustili takýto monitoring 21. septembra, aktuálne sa používajú v 81 prípadoch, často ako náhrada väzby. SR využíva náramky zhruba v stovke prípadov. Minister spravodlivosti chce však ich používanie zvýšiť, čím sa aktuálne zaoberá externá pracovná skupina, ktorú za týmto zámerom zriadil.

"Rozhodli sme sa preto zmeniť trestný poriadok aj trestný zákonník na Slovensku, aby sme prokurátorom a sudcom poskytli ďalšie možnosti a rozšírili prípady, v ktorých by sa dal tento typ alternatívneho trestu využívať. Cieľom je dosiahnuť stav, aby sme mali v obehu 600-700 náramkov, a to z dôvodu nižších nákladov pre štát a zároveň so zachovaním zreteľa na dosah rodiny páchateľov," dodal Gál.