Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister vnútra SR vyhlásil druhý stupeň teroristického ohrozenia

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR - Andrej Galica

Dňa 22. marca 2016 o 22.00 h vyhlásil minister vnútra Slovenskej republiky druhý stupeň – zvýšený stupeň teroristického ohrozenia na území Slovenskej republiky.

Bratislava 23. marca (TASR) - Dňa 22. marca 2016 o 22.00 h vyhlásil minister vnútra Slovenskej republiky Robert Kaliňák druhý stupeň – zvýšený stupeň teroristického ohrozenia na území Slovenskej republiky. TASR o tom informovalo Ministerstvo vnútra SR, sekcia krízového riadenia.




Druhý stupeň bol vyhlásený v súvislosti s utorkovými (22.3.) útokmi v Bruseli, a tým spojenou zhoršenou bezpečnostnou situáciou v Európe.

Druhý stupeň teroristického ohrozenia neznamená obmedzenia pre občanov


Prvý zo štyroch stupňov terorstického ohrozenia sa vyhlasuje pri nízkom stupni ohrozenia, druhý stupeň už poukazuje na výskyt takého teroristického útoku v členskom štáte Európskej únie, alebo NATO, ktorý má potenciálnu súvislosť so Slovenskom.

Zvýšenie možnosti teroristického ohrozenia na II. stupeň znamená najmä zvýšený počet policajtov v službe a vyšší počet hliadok v uliciach. Pre občanov to nepredstavuje žiadne obmedzenia v pracovnom ani osobnom živote. TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

„Z pohľadu Policajného zboru druhý – zvýšený stupeň teroristického ohrozenia na území Slovenskej republiky znamená zvýšený počet policajtov v službe a vyšší počet hliadok v uliciach. Tieto plnia svoje úlohy predovšetkým v miestach s predpokladanou zvýšenou koncentráciou ľudí, ako sú letiská, autobusové stanice, obchodné centrá, ale aj cestné komunikácie,“ uviedol Wäldl pre TASR.

Policajti podľa neho taktiež monitorujú situáciu v okolí bývalých hraničných priechodov. „Zameranie ich činností sa prispôsobilo zvýšenému stupňu teroristického ohrozenia. Vykonávajú hliadkovú činnosť, kontroly osôb, motorových vozidiel, prehliadky batožín a batožinových priestorov. Činnosť ostatných zložiek polície sa taktiež prispôsobila aktuálnej situácii,“ doplnil.

Zvýšenie stupňa teroristického ohrozenia sa môže občanov dotknúť len v súvislosti so zvýšenými kontrolami a opatreniami vykonávanými Policajným zborom.

Ako TASR informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič, armáda robí štandardné opatrenia, ktoré sú vykonávané v takýchto situáciách. "OS SR zatiaľ neboli políciou požiadané o sily a prostriedky na spoločné hliadkovanie," dodal Zemanovič. Ministerstvo obrany ešte začiatkom marca informovalo, že má vyčlenených 800 vojakov, ktorí v prípade potreby budú spoločne hliadkovať pod velením Policajného zboru.

Prvý stupeň v Česku


Vláda ČR na včerajšom mimoriadnom večernom zasadaní v Prahe potvrdila vyhlásenie prvého stupňa teroristického ohrozenia v krajine. Ide o reakciu na útoky, ku ktorým došlo včera v Bruseli, informoval premiér Bohuslav Sobotka.

Členovia českej vlády odsúhlasili súčasne aj nasadenie 550 vojakov v činnej službe, ktorí by mali posilniť policajné hliadky v Prahe a ďalších väčších mestách, na letiskách, ako aj pri ochrane strategických objektov, diplomatických zastupiteľstiev vybraných štátov a pamätných miest, a to po obdobie dvoch mesiacov.


Čo zatiaľ vieme o útokoch v Bruseli:

- Včera ráno okolo 8:00 vybuchli dve bomby na bruselskom letisku Zavente.
- Ďalšia bomba explodovala okolo 9:00 v stanici metra Maelbeek.
- Tieto výbuchy si vyžiadali dovedna cez 34 obetí.
- Bruselská prokuratúra označila útoky za teroristický čin.
- K útokom sa prihlásil Islamský štát
- Belgická protiteroristická jednotka prehľadáva domy, byty a budovy.