Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Preplácanie eurofondov len s imigračnými kvótami? Nezmysel

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Upozornil, že tieto témy nesúvisia a zároveň je to proti európskej legislatíve.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák odmieta spájanie povinných kvót s preplácaním eurofondov. Upozornil, že tieto témy nesúvisia a zároveň je to proti európskej legislatíve.



Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová tento týždeň navrhla, aby krajinám, ktoré by kvóty odmietli, Brusel obmedzil prísun financií z eurofondov. Viedeň totiž vyzýva partnerov z Európskej únie, aby prijali záväzné kvóty na prerozdeľovanie utečencov.



Podľa Lajčáka by mala skončiť individuálna tvorivosť členských krajín únie a mali by sa začať prijímať európske riešenia. "Niekto tu stavia plot, niekto to spája s eurofondmi, niekto zdvihne ruky a tvári sa, že nevidí, ako mu cez jeho územie pochodujú tisícky utečencov. Takto Európska únia nemôže fungovať," poznamenal po dnešnom rokovaní vlády pre TASR.



Minister podobné názory, aké prezentovala rakúska ministerka, počul aj z iných členských krajín, nechcel ich však menovať. Nemyslí si však, že to bude témou októbrového summitu EÚ. "Absolútne nie, je to proti európskym zákonom a pravidlám. Je to populistický nezmyselný návrh. Eurofondy sú o úplne o niečom inom," zdôraznil.

Takúto úvahu už odmietol aj český premiér Bohuslav Sobotka.

Vláda dnes schválila svoju pozíciu na európske rokovania k riešeniu migračnej krízy. V nej sa okrem iného vyslovila za spoločnú európsku politiku.