Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister Žiga bude v parlamente čeliť odvolávaniu pre kompu na Dunaji

Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Kým nebudú výsledky, je to len predvolebná kampaň pána Matoviča, odkázal hovorca ministerstva životného prostredia.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) bude pre kauzu kompy na Dunaji čeliť odvolávaniu na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Predstavitelia opozície vyzbierali dostatok podpisov potrebných na jej iniciovanie a dnes ich odovzdali v podateľni parlamentu.

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Smer-SD) má teraz sedem dní na to, aby schôdzu zvolal. "Podarilo sa nám zozbierať podpisy naprieč celým politickým spektrom," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR Igor Matovič (OĽaNO-NOVA).

Arpád Ersék z Mostu-Híd chce, aby minister na mimoriadnej schôdzi vysvetlil poslancom všetky pochybnosti v súvislosti s týmto prípadom. "Aj týmto odvolávaním, keď poukazujeme na tento predražený kšeft, chránime peniaze občanom Slovenska," vyhlásil podpredseda KDH Pavol Zajac.

Matovič ohlásil zámer odvolávať ministra Žigu ešte v novembri. A to po tom, ako sa pre neúčasť poslancov vládneho Smeru-SD neuskutočnil mimoriadny výbor k tomuto prípadu. "Po postoji 'mŕtva ryba' ministra Žigu, ktorý ani nemal potrebu ukázať sa na mimoriadnom parlamentnom výbore, začíname zbierať podpisy za odvolanie ministra, ako priameho nadriadeného generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby (VV) Ladislava Lazára," vyhlásil vtedy Matovič.

Členovia výboru za stranu Smer-SD sa vtedy podľa podpredsedníčky výboru Magdy Košútovej (Smer-SD) "odmietli podieľať na predvolebnej kampani poslanca Matoviča, ktorý už v minulosti opakovane klamal a zavádzal".

Hovorca ministerstva životného prostredia (MŽP) Maroš Stano vtedy upozornil, že sa stále čaká na výsledky kontrol Úradu pre verejné obstarávanie, Najvyššieho kontrolného úradu aj ministerstva. Aj preto sa zatiaľ spomínaný výbor nekonal. "Kým nebudú výsledky, je to len predvolebná kampaň pána Matoviča," odkázal Stano.

Matovič v súvislosti s prípadom poukázal na fakt, že celkové ročné náklady na fungovanie starej kompy cez Dunaj, ktorú prevádzkoval štátny Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), ešte v roku 2013 predstavovali 490.671 eur. Nový prevádzkovateľ, súkromná spoločnosť Ponton City, však bude podľa Matoviča pri zvýšení ceny nafty o 0,50 eura na liter podľa podmienok novej zmluvy z júna 2015 pýtať za prevádzku kompy ročne 4,95 milióna eur.

"To navýšenie, v podstate zlodejina, ktorá je tu spáchaná, je 908 percent v porovnaní s nákladmi, aké mal štátny podnik. Pýtame sa, či toto je boj Roberta Fica proti privatizácii nášho spoločného majetku," vyhlásil nedávno Matovič.

Matovič spolu s blogerkou a poslankyňou zastupiteľstva bratislavského Starého Mesta Veronikou Remišovou a poslancom Danielom Lipšicom 9. novembra upozornili, že zmluva medzi VV a súkromnou firmou Ponton City je prakticky nevypovedateľná a údajný limit 25 miliónov eur v nej nie je uvedený. Zvyšovanie ceny prepravy podľa ceny lodnej nafty môže zmluvu predražiť o ďalšie desiatky miliónov eur. Na prípad ešte predtým upozornil aj opozičný Most-Híd.

"Pána Matoviča vnímame ako patologického klamára. Všetko, čo v poslednej dobe povedal, bola lož, nebola pravda, respektíve vyjadrenia nevedel dokázať," reagoval na jeho tvrdenia šéf VV Ladislav Lazár. Podľa neho je kompa v súčasnosti v skúšobnej prevádzke a frekvencia jej premávky sa riadi požiadavkami starostov dotknutých obcí.

Ministerstvo životného prostredia dnes uviedlo, že podaný návrh na mimoriadnu schôdzu je predvolebná kampaň Igora Matoviča. "Minister životného prostredia Peter Žiga už v prípade kompy požiadal o nezávislú kontrolu Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad," zdôraznil hovorca rezortu Maroš Stano.