Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Minister spravodlivosti získa novú právomoc voči ZVJS

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská počas rokovania Ústavnoprávneho výboru NR SR v priestoroch Ústavu na výkon väzby na Okresnom súde 1 v Bratislave 23. januára 2018. Foto: TASR Jakub Kotian

Poslanci zasadli netradične na pôde Justičného paláca v Bratislave, kde mali výjazdové rokovanie spojené s prehliadkou väznice.

Bratislava 23. januára (TASR) – Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa má dostať pod kontrolu ministra spravodlivosti. Postarať sa o to má novela zákona o ZVJS, ktorej dali jednohlasne zelenú členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. Konečné slovo bude mať plénum. Poslanci zasadli netradične na pôde Justičného paláca v Bratislave, kde mali výjazdové rokovanie spojené s prehliadkou väznice.

Právna norma sa zaoberá aj sťažnosťami odsúdených a obvinených, spresňuje výkon prehliadky u obvinených a odsúdených a zakazuje aj prelety dronov ponad chránené objekty ZVJS.

V súčasnosti minister spravodlivosti síce riadi ZVJS, zákon mu však nepriznáva kontrolnú kompetenciu, a to napriek jeho zákonnej možnosti vymenúvať a odvolávať generálneho riaditeľa, námestníkov a ostatných príslušníkov zboru v jeho priamej riadiacej pôsobnosti, ozrejmil dôvod zmeny hovorca rezortu Peter Bubla. Minister, respektíve ním poverené osoby majú podľa novely vykonávať kontrolu v ZVJS na základe podnetov. Tie podľa Bublu dostáva rezort už dnes.

Zmeniť by sa mal aj v súčasnosti formalistický prístup v oblasti podávania sťažností odsúdených a obvinených. Po novom majú dostať sťažovatelia možnosť odstrániť formálne nedostatky svojich sťažností, prípadne im bude umožnené, aby ju vyhotovili v listinnej podobe, ak ju podali osobne.

Novela spresňuje výkon prehliadky u obvinených a odsúdených v objektoch chránených ZVJS. Pri dôkladnej osobnej prehliadke sa napríklad majú zobliecť do spodnej bielizne a príslušník zboru prehliadne ich telo, vrátane ústnej dutiny, podpazušia, dlaní a chodidiel. Povinní budú vyzliecť sa aj donaha na nevyhnutne potrebný čas. Príslušník zboru vtedy vykoná vizuálnu prehliadku ich tela.

Právna norma tiež zakazuje prelety bezpilotných lietadiel, tzv. dronov ponad objekty chránené ZVJS bez predchádzajúceho písomného súhlasu generálneho riaditeľa zboru. Príslušníci zboru budú oprávnení v týchto prípadoch použiť rušičku alebo dokonca aj strelnú zbraň.