Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Ministerka N. Milanová znovuotvorí Československé múzeum vo Francúzsku

Na archívnej snímke ministerka kultúry (MK) SR Natália Milanová (OĽANO). Foto: TASR Pavel Neubauer

Návšteva Darney je súčasťou dvojdňovej pracovnej cesty ministerky kultúry vo Francúzsku.

Bratislava 29. júna (TASR) - Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) navštívi v stredu (30. 6.) východofrancúzske mestečko Darney. V kolíske Československa si uctí pamiatku československých legionárov a pripomenie 103. výročie aktu, ktorým Francúzsko 30. júna 1918 uznalo právo Čechov a Slovákov vytvoriť samostatný štát.

Milanová sa pri tejto príležitosti zúčastní na znovuotvorení Československého múzea, dokumentujúceho stopy československých legionárov i zakladateľov spoločného štátu Čechov a Slovákov v meste.

Múzeum zriadili už v roku 1938, v predchádzajúcich mesiacoch zrekonštruovali jeho priestory a vynovili expozíciu. Partnermi projektu sú okrem samosprávy mesta Darney i Slovenský inštitút v Paríži, Veľvyslanectvo ČR v Paríži, České centrum v Paríži, Slovenské národné múzeum, Národné múzeum Praha a Moravské zemské múzeum Brno.

Návšteva Darney je súčasťou dvojdňovej pracovnej cesty ministerky kultúry vo Francúzsku. Vo štvrtok 1. júla sa v observatóriu v Meudone pri Paríži zúčastní na otvorení a prehliadke výstavy venovanej vedeckej kariére a cestovateľským aktivitám Milana Rastislava Štefánika, ktorý v observatóriu pôsobil v rokoch 1905 - 1907.

Milanová sa má neskôr stretnúť aj s francúzskou ministerkou kultúry Roselyne Bachelotovou-Narquinovou.