Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska vymenoval novú ministerku školstva

Prezident Andrej Kiska (vpravo) v Prezidentskom paláci vymenoval kandidátku SNS Martinu Lubyovú (vľavo) za ministerku školstva, vedy, výskumu a športu. V Bratislave, 13. septembra 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Prezident pripomenul, že pred Lubyovou stoja výzvy, ktoré presahujú rozsah jednej volebnej vlády.

Bratislava 13. septembra (TASR/Teraz.sk) – Podľa prezidenta SR Andreja Kisku verejnosť očakáva jasný signál, že nová ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nom. SNS) pripraví opatrenia, ktoré umožnia získať peniaze na vedu a výskum pre slovenské vedecké tímy a inovatívne firmy. Zároveň očakáva, že nová ministerka bude musieť v krátkom čase informovať o tom, čo sa bude diať s testovaním piatakov. Prezident to uviedol dnes po tom, čo Lubyovú vymenoval za novú ministerku a zároveň aj za členku vlády.

"Želám vám veľa síl a energie v službe pre verejnosť. Želám vám veľa odvahy aj rozvahy, keď budete čeliť každodenným výzvam v tak dôležitom a komplikovanom rezorte, ako Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ) je," povedal prezident. Podľa neho Lubyová na seba prebrala veľkú zodpovednosť. "Od tohto okamihu, od vašej práce bude závisieť, či v budúcich rokoch bude Slovensko učiace sa, alebo tak ako doteraz z pohľadu kvality vzdelávania našich detí bude Slovensko naďalej nepoučiteľné," povedal Kiska.

Prezident pripomenul, že pred Lubyovou stoja výzvy, ktoré presahujú rozsah jednej volebnej vlády. "Po škandále s rozdeľovaním európskych peňazí na vedu a výskum je rezort školstva dosť zdemoralizovaný, v značnom chaose a neistote ohľadom budúcnosti," povedal. Ako doplnil, nová ministerka nebude mať povestných 100 dní, pretože riešenie viacerých problémov podľa neho neznesie odklad. Kiska si myslí, že súčasťou snahy o upokojenie situácie v rezorte školstva musí byť aj definitívne zrušenie spornej eurofondovej výzvy, pre ktorú rezignoval na funkciu Lubyovej predchodca Peter Plavčan.

"Žiadna reforma, žiadna snaha o zmenu k lepšiemu vo vzdelávaní, vede a výskume sa nezaobíde bez investície do kvality. Na druhej strane je ťažké investovať tak vzácne zdroje v situácii, keď chýba plán, ako rozmeniť tie zámery z národného programu Učiace sa Slovensko na konkrétne reformné kroky smerujúce ku konkrétnym výsledkom," poznamenal prezident. Lubyová podľa neho stojí pred náročnou úlohou. Zároveň zdôraznil, že v jej plnení sa môže spoľahnúť na jeho podporu.

Predseda SNS Andrej Danko v pondelok (11.9.) potvrdil, že novou ministerkou školstva sa stane Martina Lubyová zo Slovenskej akadémie vied (SAV). Na tomto poste vystrieda Petra Plavčana, ktorý po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta na svoju funkciu. Lubyová je členkou predsedníctva SAV.

Na snímke nová ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová počas 69. schôdze vlády SR 13. septembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann



Profil novovymenovanej ministerky rezortu školstva Martiny Lubyovej



Martina Lubyová sa narodila v Bratislave v roku 1967. Študovala v Bratislave, českej Prahe a v New Yorku v Spojených štátoch amerických (USA). Titul z ekonómie získala na Centre for Graduate Education – Economics Institute (CERGE-EI) v českej Prahe a na univerzite v New Yorku. Titul zo štatistiky má z Fakulty hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity (FHI EU) v Bratislave. Právo vyštudovala na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a magisterské štúdium absolvovala na Matematicko-fyzikálnej fakulte UK v odbore biofyzika.

Prednáša sociálnu štatistiku a teóriu výberov na FHI EU v Bratislave.

V období rokov 2000-2010 pôsobila v Medzinárodnej organizácii práce (MOP) ako špecialistka pre rozvoj zamestnanosti v subregionálnom úrade MOP pre južnú Áziu so sídlom v indickom Naí Dillí (2000-2002), ako špecialistka pre zamestnanosť v subregionálnom úrade MOP pre východnú Európu a strednú Áziu so sídlom v ruskej Moskve (2002-2009) a riaditeľkou uvedeného úradu bola v rokoch 2009-2010.

Samostatnou vedeckou pracovníčkou Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) bola od roku 2010, od 2012 pôsobila ako zástupkyňa riaditeľa tohto ústavu. Od 1. februára 2013 Lubyovú Predsedníctvo SAV na základe výberového konania vymenovalo na štvorročné obdobie do funkcie riaditeľky Prognostického ústavu SAV. Následne bola zástupkyňou riaditeľky Centra spoločenských a psychologických vied SAV.

V súčasnosti je Mgr. JUDr. Martina Lubyová, PhD. členkou Predsedníctva SAV pre 3. oddelenie vied.

Má viacero skúseností so spoluprácou s ďalšími medzinárodnými inštitúciami a univerzitami. Predošlé pracovné skúsenosti a pracoviská Lubyovej zahŕňajú Intellectual Exchange Fellowship of the Japan Foundation (University of Toyama, Japonsko), Tinbergen Institute (Amsterdam, Holandsko), OECD Directorate for Education, Employment, Labour and Social Affairs (Paríž, Francúzsko), Národohospodársky ústav Českej akademie vied (Praha, ČR), Institut fuer Hoehere Studien (Viedeň, Rakúsko), Fakulta sociálnych vied Karlovej univerzity (Praha, ČR).

Vo svojej vedeckej práci sa venuje hlavne trhu práce, migrácii, integrácii a vzdelávaniu.

Lubyová je členkou redakčných rád viacerých vedeckých časopisov, členkou OECD Expert Group on Migration. Je autorkou a spoluautorkou vyše 60 vedeckých publikácií zameraných najmä na oblasť ekonomiky zamestnanosti a trhu práce, migrácie, integrácie, vzdelávania a celoživotného vzdelávania.

Je dcérou známeho fyzika a bývalého dlhoročného predsedu SAV Štefana Lubyho.


Prehľad ministrov rezortu školstva v Slovenskej republike od roku 1993



Podľa prezidenta SR Andreja Kisku verejnosť očakáva jasný signál, že nová ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nom. SNS) pripraví opatrenia, ktoré umožnia získať peniaze na vedu a výskum pre slovenské vedecké tímy a inovatívne firmy. Zároveň očakáva, že nová ministerka bude musieť v krátkom čase informovať o tom, čo sa bude diať s testovaním piatakov. Prezident to uviedol dnes po tom, čo Lubyovú vymenoval za novú ministerku a zároveň aj za členku vlády.

Matúš Kučera (HZDS) - 26. septembra 1992 - 22. júna 1993
Roman Kováč (HZDS) - 22. júna 1993 - 10. novembra 1993
Jaroslav Paška (SNS) - 10. novembra 1993 - 15. marca 1994
Ľubomír Harach (DEÚS) - 15. marca 1994 - 13. decembra 1994
Eva Slavkovská (SNS) - 13. decembra 1994 - 30. októbra 1998
Milan Ftáčnik (SDĽ) - 30. októbra 1998 - 18. apríla 2002
Peter Ponický (SDĽ) - 18. apríla 2002 - 15. októbra 2002
Martin Fronc (KDH) - 16. októbra 2002 - 8. februára 2006
Ladislav Szigeti (SMK) - 8. februára 2006 - 4. júla 2006
Ján Mikolaj (SNS) - 4. júla 2006 - 8. júla 2010
Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) - 8. júla 2010 - 4. apríla 2012
Dušan Čaplovič (Smer-SD) - 4. apríla 2012 - 3. júla 2014
Peter Pellegrini (Smer-SD) - 3. júla 2014 - 25. novembra 2014
Juraj Draxler (Smer-SD) - 25. novembra 2014 - 23. marca 2016
Peter Plavčan (SNS) - 23. marca 2016 - 31. augusta 2017
Gabriela Matečná (nominantka SNS) - 1. septembra 2017 - dočasne poverená vedením rezortu školstva.