Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Slovensko

Ministerstvo spustilo nový edičný portál na objednávanie učebníc

Juraj Draxler Foto: TASR/Štefan Puškáš.

Portál umožňuje prezerať si katalóg učebníc a pridávať ich do objednávky jednoduchou cestou.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Menej papierovania pre učiteľov a prehľadnejšia distribúcia učebníc do škôl. To všetko má priniesť nový edičný portál, ktorý spúšťa ministerstvo školstva. Už v týchto dňoch až do 31. októbra prebieha prostredníctvom neho objednávanie reedícií učebníc pre školský rok 2016/2017.

Podľa hovorkyne rezortu školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej, nový Edičný portál umožňuje prezerať si katalóg učebníc a pridávať ich do objednávky jednoduchou cestou. Po novom je tiež možné  sledovať stav každej objednávky on-line. Od jej schválenia až po dodanie. V súčasnom systéme je už pokrytá aj komunikácia so školami, proces distribúcie, reportovania skladového manažmentu, modifikovanie objednávok a doobjednávania. "Sprehľadní a spresní sa proces distribúcie a komunikácie s odberateľmi, ale aj celková kontrola," doplnila.

Komplexnejšia história objednaných a reálne dodaných učebníc v prepojení s počtami žiakov v jednotlivých školách má dopomôcť rezortu k lepšej orientácii v správaní sa škôl počas objednávacích konaní. "To zabezpečí hospodárnejšie nakladanie s verejnými zdrojmi. Odstránia sa totiž nepresnosti a ministerstvo bude presne vedieť, ako sú školy zásobené učebnicami," uviedol minister školstva Juraj Draxler.

Podľa ministerstva dobrou správou je aj nižšia administratívna záťaž škôl. Nebude už totiž potrebné dokladať k elektronickej objednávke aj jej papierovú formu ako doteraz. "Tá mala často aj deväť listov. Byrokracia však odpadne aj na 'druhej strane', keďže nebude potrebné následné párovanie objednávok," doplnila Dupaľová Ksenzsighová.