Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo kultúry poskytne na obnovu zrúcanín hradov 733.000 eur

Šarišský hrad, archívne foto. Foto: TASR

Ministerstvo tak pokračuje v projekte obnovy hradov a hradných ruín s pomocou nezamestnaných, ktorý sa začal v roku 2011 a neskôr sa rozšíril aj na zámocké parky.

Bratislava 1. augusta (TASR) – V rámci dotačného systému ministerstva kultúry (MK) pôjde tento rok na obnovu a konzerváciu torzálnej architektúry 733.300 eur. Zo 44 žiadateľov, ktorí požadovali viac ako 1,3 milióna eur, ich uspelo 40.

Ministerstvo tak pokračuje v projekte obnovy hradov a hradných ruín s pomocou nezamestnaných, ktorý sa začal v roku 2011 a neskôr sa rozšíril aj na zámocké parky. Spolupracuje na ňom tiež rezort práce. Tento rok sa do neho zapája 554 uchádzačov o zamestnanie, čo je o vyše sto ľudí viac ako vlani.

Ako pre TASR uviedla riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová, na platy nezamestnaných je určených takmer 2,5 milióna eur.

Zamestnávateľ sa zaviaže vytvoriť príslušný počet pracovných miest na maximálne šesť mesiacov, zabezpečí im prácu a zaškolí ich. Podľa typu vykonaných prác sú dve pracovné skupiny - pomocný a odborný pracovník. Najviac, a to 40 uchádzačov o zamestnanie, pracuje podľa Lukáčovej na konzervácii a čiastočnej rekonštrukcii hradu Šariš a na ukončení obnovy paláca hradu nad obcou Vinné.

Peniaze z dotácie pomôžu napríklad pri obnove Šášovského a Zborovského hradu, Slanca, Beckova, Branča, Znievu, hradu Lednica, gotického hradu v Liptovskom Hrádku, konzervácii Lietavy, revitalizácii parku v Jablonici či obnove parku Ražňany, ktorý je kultúrnou pamiatkou.

Pokračuje sa v záchrane Gőergeyovského kaštieľa v Toporci, obnove kráľovskej rezidencie na Pustom hrade vo Zvolene, konzervácii hradného paláca Hanigovského hradu, rekonštrukcii hradu Čachtice, obnove parku v Spišskom Hrhove, vo výskume a statickom zabezpečení objektov hradu Revište, ktoré sú v havarijnom stave.

Nezamestnaní pracujú tiež na záchrane a statickom zabezpečení ruiny kostola sv. Heleny v Stránskom, výskume a prezentácii areálu kostola a zaniknutej stredovekej dediny v Šoldove pri Štrbe, ako aj na konzervácii paláca Obišovského hradu, ktorý bol v roku 1962 poškodený archeologickým výskumom.