Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort obrany zvýši základné imanie LOT Trenčín

Na snímke minister obrany SR Martin Glváč. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predmetom nepeňažného vkladu je majetok štátu, ktorý je v správe rezortu obrany a v súčasnosti ho využíva LOT.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Vláda na svojom dnešnom rokovaní odsúhlasila nepeňažný vklad do základného imania akciovej spoločnosti Letecké opravovne Trenčín (LOT) v hodnote 218.291,34 eura. Jediným zakladateľom a akcionárom spoločnosti je SR, v ktorej mene koná rezort obrany.

"Cieľom jediného akcionára pri vklade do základného imania spoločnosti je zvýšiť svoj majetok formou dividend, resp. vyššieho počtu akcií, ktoré dostane za vložený vklad," uvádza sa v materiáli. Výška základného imania spoločnosti je v súčasnosti 25.119.240,47 eura.

Predmetom nepeňažného vkladu je majetok štátu, ktorý je v správe rezortu obrany a v súčasnosti ho využíva LOT. Ide o pozemky, ktoré sa nachádzajú v areáli spoločnosti. Prvá časť pozemkov je vo výlučnom vlastníctve SR, v správe ministerstva obrany. Druhá časť sú pozemky v spoluvlastníctve štátu (1/3) a LOT (2/3). "Podľa Ministerstva obrany Slovenskej republiky realizáciou predmetného vkladu nehnuteľného majetku bude dodržaný princíp trhového investora a z tohto dôvodu nepôjde o štátnu pomoc," uvádza sa v materiáli.

Rezort obrany ešte minulý rok hovoril, že pre LOT Trenčín chce nájsť strategického partnera. Podobne ako je to vo vojenských opravárenských podnikoch v Trenčíne a Novákoch, ktoré prešli do dlhodobého prenájmu spoločnosti MSM Martin.