Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort obrany avizuje opatrenia na zatraktívnenie aktívnych záloh

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Záujem o zaradenie do záloh je dlhodobo nízky. Napríklad vlani sa prihlásilo iba 28 nových záujemcov.

Bratislava 21. februára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR pripravuje nové opatrenia na zatraktívnenie účasti mladých ľudí v aktívnych zálohách. Detaily zatiaľ nekonkretizovalo. O realizácii dobrovoľnej vojenskej prípravy v tomto roku nie je zatiaľ jednoznačne rozhodnuté. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor MO SR.

"Za predpokladu, že budú pripravené zmeny v oblasti zatraktívnenia záloh prijaté a schválené vládou SR, ďalším krokom bude spracovanie a predloženie do legislatívneho procesu návrh zákonov, ktoré by mali umožniť realizáciu prijatých postupov," skonštatoval rezort.

Aktívne zálohy slúžia predovšetkým na prípravu na prípadný výkon mimoriadnej služby a plnenie úloh ozbrojených síl pri odstraňovaní následkov mimoriadnych udalostí. Záujem o zaradenie do záloh je dlhodobo nízky. Napríklad vlani sa prihlásilo iba 28 nových záujemcov.

Potreba zásadného posilnenia aktívnych záloh sa spomína aj v programovom vyhlásení vlády v kapitole o bezpečnostnej politike. V rámci časti o vnútornej kapitole vláda pomenúva ambíciu zvážiť nový systém záloh pre bezpečnostné sily. "Pôjde o dobrovoľníkov, ktorí prejdú výcvikom a budú pravidelne, niekoľkokrát ročne, preskúšaní zo znalostí a zručností pre nasadenie v špeciálnych situáciách," načrtla v dokumente. Sily majú byť k dispozícii pre nasadenie v mimoriadnych situáciách a budú aj hlavným zdrojom náboru pre armádu.