Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo obrany: Dosluhujúce terénne vozidlá nahradilo 140 nových

Na archívnej snímke nové terénne automobily Foto: TASR

Nové terénne vozidlá používajú vojaci v útvaroch po celom Slovensku a využívajú ich pri domácom krízovom manažmente, ako sú napríklad povodne a rôzne kalamity.

Bratislava 9. februára (TASR) - Ministerstvo obrany od roku 2012 nakúpilo pre armádu 140 vozidiel Land Rover, ktoré postupne nahradili dosluhujúce ruské vozidlá UAZ. Nové terénne vozidlá používajú vojaci v útvaroch po celom Slovensku a využívajú ich pri domácom krízovom manažmente, ako sú napríklad povodne a rôzne kalamity. Informuje o tom rezort obrany.

Oproti starým vozidlám UAZ majú podľa rezortu nové vozidlá vyšší výkon, lepšie úžitkové vlastnosti a sú asi o polovicu úspornejšie. "Počas štyroch rokov sme investovali do nákupu týchto áut viac ako 10 miliónov eur a podarilo sa nám vymeniť viac ako polovicu pôvodných terénnych vozidiel UAZ ruskej výroby. Historicky najväčší nákup cez agentúru NATO NSPA je mimoriadne transparentný proces," povedal minister obrany SR Martin Glváč. Terénne vozidlá Land Rover používajú aj iné ozbrojené sily v rámci NATO.

Ministerstvo tiež informovalo, že v uplynulých štyroch rokoch zvýšilo výdavky na modernizáciu až k takmer 20 percentám z rozpočtu rezortu. Rovnako postupne rezort obrany plánuje splniť záväzok Slovenskej republiky zvýšiť do roku 2020 výdavky na obranu až na 1,6 percenta HDP.