Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo neodporúča Slovákom cestovať do Ankary a Istanbulu

Na snímke ľudia v aute s tureckými vlajkami na ulici po potlačení okusu o vojenský prevrat v sobotu 16. júla 2016. Foto: TASR/AP

Slovákom zároveň odporúča, aby v prípade cestovania do Turecka využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Bratislava 16. júla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pre momentálnu situáciu v Turecku aktualizovalo cestovné odporúčanie do tejto krajiny. Podľa rezortu diplomacie by Slováci mali zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka, najmä do Ankary a Istanbulu.

Ministerstvo vníma situáciu ako neprehľadnú. Slovákom preto odporúča, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka zachovali pokoj, nevychádzali z ubytovacích zariadení, nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, najmä v Ankare a Istanbule. Podľa ministerstva by mali Slováci obmedziť pohyb po krajine a striktne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek.

"Situácia v tureckých prímorských letoviskách je pokojná a letisko v Antalyi a v Izmire je v prevádzke. Veľvyslanectvo SR v Ankare a Generálny konzulát SR v Istanbule situáciu monitorujú a v prípade potreby budú upravovať zmenu cestovného odporúčania," uviedol slovenský rezort diplomacie.


VIDEO: M. LAJČÁK: Neodporúčame Slovákom cestovať do Istanbulu a Ankary


Slovákom zároveň odporúča, aby v prípade cestovania do Turecka využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

SR odsudzuje pokus o prevrat v Turecku, nie je dôvod na paniku, hovoria ministri

Slovensko podporuje demokratické procesy v Turecku a odsudzuje násilný pokus o prevrat v krajine. "Turecko je naším strategickým bezpečnostným partnerom. Stabilné Turecko je pre nás mimoriadne dôležité, je na našich hraniciach a akákoľvek destabilizácia by mohla mať pre nás nedozerné dôsledky," vyhlásil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) po rokovaní Rady národného bezpečnostného a analytického centra.

Ministri zahraničných vecí a obrany Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) a Peter Gajdoš (nom. SNS) dodávajú, že napriek pokusu o prevrat v Turecku nie je momentálne dôvod na paniku. Situácia sa stabilizuje, nie je dôvod na evakuáciu, zhoduje sa trojica ministrov.

"Zvolal som krízový štáb, kde som sa informoval o konkrétnych situáciách, kde dokladali aj spravodajské služby konkrétnu situáciu. Na základe toho všetkého nie je dôvod na paniku," povedal Gajdoš s tým, že ministerstvo obrany je v spojení s NATO a EÚ. "Doteraz neboli aktivované žiadne politické ani vojenské orgány, procedúry v aliancii," informoval šéf rezortu obrany. Turecko považuje za veľmi dôležitého aliančného partnera.

Kaliňák poukázal na dôležitosť stabilného Turecka aj v súvislosti s migračnou krízou v Európe. "Turecko je určitým garantom zlepšenia situácie s migráciou. Stabilizácia situácie a upokojenie, zachovanie demokratických inštitúcií je jediná cesta, ako utvrdiť zlepšenie bezpečnostnej situácie v oblasti," povedal Kaliňák s tým, že bezpečnostné zložky zostávajú v pohotovosti. Situácia v Turecku sa však podľa neho stabilizuje, čo je dôležité aj pre slovenských dovolenkárov.

"Sme radi, že sa situácia stabilizuje, pretože Turecko je dôležitý partner pre EÚ. Odsudzujeme pokus o násilný prevrat a prevzatie moci v krajine. Plne podporujeme demokraticky zvolenú vládu v Turecku a inštitúcie a vyzývame na urýchlený návrat k ústavnému poriadku," povedal šéf slovenskej diplomacie Lajčák, ktorý neodporúča cestu do Ankary a Istanbulu, hoci sa situácia stabilizuje.

"Občanom, ktorí sú v Turecku, odporúčame, aby zachovali pokoj, nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií a aby obmedzili pohyb v krajine. Rovnako odporúčame striktne dodržiavať pokyny miestnych úradov a bezpečnostných zložiek," doplnil Lajčák. Rezort nemá informácie o tom, že by boli v Turecku zranení alebo nezvestní Slováci. "V tejto chvíli nevidíme dôvod na paniku," zdôraznil s tým, že krízový štáb ale zostáva v pohotovosti.

V noci nadnes sa pokúsila armádna frakcia v Turecku o štátny prevrat. Tureckí vládni predstavitelia ráno uviedli, že tento pokus sa nevydaril. Podľa aktuálnych informácií bolo zatiaľ zatknutých viac ako 1500 členov ozbrojených síl. Pri pokuse o prevrat zomrelo podľa aktuálnych údajov tamojšej armády 194 ľudí.