Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Ministerstvo pôdohospodárstva nemá vyčlenené peniaze na útulky

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Prevádzkovateľmi útulkov sú podľa rezortu prevažne samosprávy a občianske združenia.

Bratislava 11. júla (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR nemá vyčlenené peniaze na útulky. Opakovane upozorňuje na potrebu riešiť otázku túlavých a nechcených zvierat so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a edukáciou detí od ich útleho veku. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie agrorezortu.

Prevádzkovateľmi útulkov sú podľa MPRV prevažne samosprávy a občianske združenia. "Obce sú podľa zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady tiež poberateľmi miestnych daní vrátane dane sa psa. V zmysle zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, vedú evidenciu psov s príslušnými údajmi a z toho dôvodu im zákonom bola ustanovená povinnosť zriaďovať karanténne stanice a útulky pre zvieratá," vysvetlilo ministerstvo.

Obec je povinná zabezpečiť odchyt túlavých zvierat na svojom území a ich umiestnenie do karanténnej stanice alebo útulku prostredníctvom osoby schválenej na odchyt, poukazuje MPRV.

Pred troma rokmi sa na pôde agrorezortu konalo zasadnutie pracovnej skupiny na ochranu zvierat vrátane zástupcu ZMOS. MPRV predložilo ako jedno z možných riešení reguláciu prostredníctvom úpravy dane za psa. Malo ísť o to, aby vlastníci alebo držitelia zvierat, ktoré podstúpili sterilizáciu či kastráciu, boli oslobodení od platenia dane, respektíve zvýšená by bola daň za psa, ktorý nie je kastrovaný alebo sterilizovaný.

"Ministerstvo má za to, že otázka starostlivosti o spoločenské zvieratá by mala byť riešená taktiež prevenciou vrátane edukácie už od útleho veku detí," skonštatoval odbor komunikácie. Vysvetlil ďalej, že v apríli v rámci medzirezortného pripomienkového konania novely školského zákona si uplatnilo zásadnú pripomienku, cieľom ktorej malo byť naučiť žiakov starať sa o zvieratá. "Pripomienka však akceptovaná nebola," poznamenal odbor.

Zároveň poukázal, že MPRV je aktuálne zriaďovateľom dvoch štátnych karanténnych staníc v Martine a Veľkom Krtíši, ktoré slúžia na umiestnenie zvierat.