Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva zvažuje voči funkcionárkam sestier právne kroky

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ministerstvo opätovne ubezpečuje pacientov, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti v každej nemocnici je zabezpečené, ak niekto hovorí opak, tak podľa neho klame.

Bratislava 20. januára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zvažuje, že voči predstaviteľkám sestier podnikne právne kroky. Rezort tvrdí, že v médiách zverejňujú "množstvo klamstiev".

Ministerstvu prekážajú tvrdenia o údajne nezvládnutom prenose detského pacienta z Prešova do Martina, údajnom zneužívaní kontrol sestier na PN zo Sociálnej poisťovne a o znižovaní platu sestry v žilinskej nemocnici.

"Ministerstvo opätovne ubezpečuje pacientov, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti v každej nemocnici je zabezpečené, ak niekto hovorí opak, tak klame," informovala TASR Zuzana Čižmáriková, riaditeľka komunikačného odboru MZ SR.

O nezvládnutom prenose predčasne narodeného dieťaťa z Prešova do Martina hovorila v nedeľnej diskusnej relácii šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. Pravda je podľa rezortu taká, že detský pacient bol do spádovej nemocnice v Martine štandardne prevezený v stabilizovanom stave, aby "bol čo najbližšie pri svojej matke".

Sestry posledné dni kritizovali ministerstvo za jeho obhajobu riaditeľa prešovskej nemocnice Radoslava Čuhu. Ten podľa nich zvolal sestry na "PN-ke" na prevádzkovú poradu a zároveň na ne poslal kontrolu zo Sociálnej poisťovne. Podľa Čižmárikovej ide o klamstvo.

"Pri výkone kontroly dodržiavania liečebného režimu u zamestnancov, ktorí sú momentálne práceneschopní, respektíve OČR, nebol v čase konania prevádzkovej schôdze na dotknutom oddelení nemocnice kontrolovaný ani jeden zamestnanec nemocnice, ktorý bol na PN, respektíve OČR," poukázala.

Klamstvom zo strany sesterských odborov a komory je podľa rezortu aj tvrdenie o znižovaní platu sestry v žilinskej nemocnici. "Ak by si táto sestra neodmietla prevziať platobný dekrét, zistila by, že jej plat sa určite nezníži," dodala Čižmáriková.

V nemocnici v Bojniciach na svojich výpovediach trvá aktuálne 85 sestier

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach stiahli dnes svoje výpovede tri sestry z urologického oddelenia, ktoré riaditeľ nemocnice akceptoval. K dnešnému dňu tak toto zdravotnícke zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) eviduje 85 žiadostí o ukončenie pracovného pomeru z pôvodných 92. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová.

"Sestrám bolo odovzdané právne stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR k Dohodám o solidarite," uviedla Paulínyová.

NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach tiež ponúka právne poradenstvo všetkým sestrám vo výpovediach. Kontaktovať vedenie nemocnice môžu aj na špeciálne zriadenej telefónnej linke a emailovej adrese, ktorú v súvislosti s aktuálnou situáciou nemocnica zriadila. Rovnako sa môžu obrátiť aj na TSK.

Ako v pondelok (18.1.) na brífingu informoval predseda TSK Jaroslav Baška, vedenie nemocnice a TSK sestry požiadali, aby do piatka 22. januára konkretizovali svoje požiadavky, ktoré majú na kraj i zamestnávateľa a tiež ich vyzvali, aby svoje výpovede do tohto termínu stiahli. Podľa jeho ďalších slov sú k stiahnutiu výpovedí naklonené, obávajú sa však, že budú musieť v zmysle Dohody o solidarite, ktorú podpísali s odbormi, zaplatiť 3300 eur. Podľa Vlasty Oslicovej, predsedníčky odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek v bojnickej NsP sestry naopak na svojich výpovediach naďalej trvajú.

TSK rokoval aj s ďalšími nemocnicami v kraji i mimo neho, ktoré by mohli prevziať pacientov z bojnickej nemocnice, ak sa situácia so sestrami nevyrieši. Ide pritom najmä o ľudí, ktorí majú dlhodobo naplánované operácie. Pomoc podľa slov Bašku prisľúbilo viacero zdravotníckych zariadení z Trenčianskeho a Žilinského kraja.

Výpovedná lehota skončí sestrám 31. januára, v nemocnici ich celkovo pracuje 356. Výpovede podali sestry interného oddelenia a jeho jednotky intenzívnej starostlivosti, očného, krčného, traumatologického, gynekologického, psychiatrického, ortopedického, geriatrického oddelenia či oddelenia dlhodobo chorých. Na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) pritom z 25 sestier podalo výpoveď dovedna 19. Nemocnica prijala od 1. januára na miesto odchádzajúcich sestier šesť nových.

Hromadné výpovede podali sestry v Bojniciach ešte vlani 30. novembra. Pridali sa tým k svojim kolegyniam z ďalších nemocníc v Košiciach, Trnave, Trenčíne, Žiline, Prešove, Martine, Dolnom Kubíne, Trstenej a Poprade. V poslednej menovanej ich ale všetky stiahli. V utorok (19.1.) požiadalo o ukončenie svojho pracovného pomeru aj 13 sestier z ďalšej nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, a to z NsP v Považskej Bystrici.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu.

Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Od ministra sestry žiadajú tri veci. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež navyšovať základnú zložku mzdy za každé tri roky praxe.