Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Ministerstvo školstva by malo hospodáriť s nižším rozpočtom

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. Foto: TASR/Andrej Galica

Rezort školstva bude mať k dispozícii celkovo sumu približne 1,23 miliardy eur.


Bratislava 6. októbra (TASR) – Ministerstvo školstva by malo v budúcom roku hospodáriť s menším balíkom peňazí, než tomu bolo tento rok. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2016, o ktorom bude rokovať vláda na svojom stredajšom (7.10.) zasadnutí. Rezort školstva bude mať k dispozícii celkovo sumu približne 1,23 miliardy eur, čo predstavuje oproti roku 2015 pokles približne o 266 miliónov eur (17,8 percenta).

Dôvodom sú nižšie financie z Európskej únie vrátane štátnych prostriedkov na spolufinancovanie, ktoré klesnú o 312 miliónov eur. Na budúci rok tak z európskych zdrojov vrátane spolufinancovania bude mať rezort k dispozícii viac ako 137 miliónov eur.

Z rozpočtu ministerstva pôjde viac peňazí napríklad do regionálneho školstva, a to asi 499 miliónov eur, čo medziročne predstavuje nárast o 6,18 percenta. Dôvodom navýšenia je napríklad financovanie škôl v prírode a lyžiarskych kurzov. Porastie aj normatív na žiaka v regionálnom školstve. Výdavky rezortu školstva na jedného žiaka stúpnu z 2132 eur na 2244 eur.

Viac peňazí z rozpočtu má ísť aj na vysoké školy, a to 465 miliónov eur. Pre tento rok bolo rozpočtovaných 456 miliónov eur.

Agentúra na podporu výskumu a vývoja bude mať z rozpočtu ministerstva k dispozícii približne 28 miliónov eur, čo je oproti tomuto roku nárast o tri milióny eur. Peniaze z tejto agentúry sú určené na financovanie projektov vedy a výskumu.

Z kapitoly ministerstva školstva pôjde viac aj na šport, a to takmer 51 miliónov eur, čo je medziročný nárast o 9,9 percenta.