Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministerstvo školstva nevylučuje zmeny vo financovaní CVČ

Dušan Čaplovič Foto: TASR

Opozičná poslankyňa Jana Žitňanská (nezaradená) na dnešnom rokovaní výboru uviedla, že centier, ktorým hrozí zánik, je oveľa viac, ako tvrdil štátny tajomník rezortu školstva.

Bratislava 28. mája (TASR) – Ministerstvo školstva chce v septembri tohto roka zanalyzovať situáciu, ktorá nastala po zmene financovania centier voľného času (CVČ). Zistené nedostatky chce zo zákona "vychytať". Na dnešnom zasadnutí školského parlamentného výboru to avizoval štátny tajomník rezortu školstva Štefan Chudoba.

"Pokúsime sa získať spojencov na to, aby sme nedostatky, ktoré sa objavia, čo najskôr v legislatíve upravili," konštatoval. Trvá na tom, že nový systém financovania platný od začiatku tohto roka je "ďaleko spravodlivejší" ako ten, ktorý fungoval doteraz. Podľa informácií rezortu vypadne k 1. septembru tohto roka zo siete 12 CVČ, 29 ich naopak pribudne.

Poslanci Mosta-Híd Andrej Hrnčiar a Béla Bugár však upozornili, že september je ďaleko a dovtedy môžu zaniknúť ďalšie CVČ. Do parlamentu preto predložili návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorým sa môže podľa nich napraviť chyba Smeru. Podľa návrhu, o ktorom dnes rokovali poslanci, by obce prišli o možnosť rozhodovať o peniazoch na krúžky detí. Peniaze na voľnočasové aktivity by museli poslať tým centrám, ktoré určia rodičia čestným prehlásením. "Platí pravidlo, že múdri sa učia na chybách iných, sprostí na chybách vlastných a po hlasovaní uvidíme, do ktorej kategórie patrí Smer," vyhlásil na dnešnom brífingu predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Hrnčiar uznáva, že situáciu s financovaním CVČ bolo treba meniť, lebo peniaze sa zneužívali, ale vládna novela je podľa neho likvidačná.

Návrh Mosta-Híd sa pozdáva aj poslancovi Petrovi Osuskému z opozičnej SaS. Zaťahuje sa ním podľa neho záchranná brzda. "Nie je hanbou urobiť krok vzad, spraviť operatívne riešenie problému," podotkol Osuský v pléne v rámci rozpravy k tomuto bodu programu.

Centier, ktorým hrozí zánik je vraj viac


Opozičná poslankyňa Jana Žitňanská (nezaradená) na dnešnom rokovaní výboru uviedla, že centier, ktorým hrozí zánik, je oveľa viac, ako tvrdil štátny tajomník rezortu školstva. Podľa vlastných slov jej prišlo asi 40 mailov od predstaviteľov CVČ, ktorí sa sťažujú na problémy. Podobne predsedníčka petičného výboru petície za spravodlivé a nediskriminačné školstvo Renáta Ocilková poslancom vo výbore rozprávala o rušení krúžkov a prepúšťaní zamestnancov. "Centrá majú tak málo peňazí, že sú nútené rušiť krúžky, prepúšťať zamestnancov. Veľké negatívum spôsobila aj zmena Zákonníka práce, keďže dohodári musia odvádzať odvody a čistá mzda sa im rapídne znížila," podčiarkla. Dodala, že riaditelia centier sa boja hovoriť o problémoch a keď s ňou komunikujú, chcú zostať v anonymite. "Mám takú skúsenosť, že riaditelia sa začali báť informovať. Viacerí povedali, že akonáhle informovali o svojich problémoch, dostali kontrolu každého druhu," doplnila Ocilková. Po zrušení krúžkov v jednom centre podľa nej deti prestali riaditeľa zdraviť.

Poslanci vládneho Smeru-SD však poukazujú na to, že CVČ mali stovky krúžkov a z detí robili biznis. Šéf školského výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD) upozornil, že žiadny model nebude ideálny, ale treba hľadať riešenie. Podľa neho sú rečí o likvidácii centier predčasné.

Od 1. januára tohto roka nedostávajú peniaze na krúžky obce, kde deti navštevujú CVČ, ale tie, kde majú deti trvalý pobyt. Obce a mestá následne rozhodujú, či pošlú peniaze centrám v okolitých obciach, kde ich deti chodia alebo si zriadia vlastné centrum. Výrazne sa tiež znížila dotácia na každé dieťa v CVČ. Ministerstvo argumentuje, že po novom peniaze na záujmovú činnosť dostanú aj malé obce, ktoré nemali centrá. Kritici naopak hovoria, že nový systém zničí aj dobré a poctivé CVČ.