Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort školstva pripravuje ranking o uplatnení absolventov VŠ

ministerstvo školstva Foto: TASR

Takýto ranking by mohol vytvárať tlak na rodičov a žiakov pri výbere vysokej školy.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Ministerstvo školstva pracuje na rankingu vysokých škôl, ktorý má ukázať ako sa ich absolventi dokážu uplatniť na trhu práce. Takéto hodnotenie by malo pomôcť najmä študentom stredných škôl pri výbere vysokej školy. O tom, kedy by mohol byť takýto rebríček zverejnený je podľa rezortu školstva ešte predčasné hovoriť.

"Spracovanie a zverejnenie informácií o uplatnení absolventov vysokých škôl na trhu práce považujeme za veľmi dôležité, preto rezort školstva, resp. Inštitút vzdelávacej politiky (IVP) na tejto úlohe intenzívne pracuje," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) v rozhovore pre TASR z konca augusta uviedol, že v súvislosti so zverejňovaním rankingu bude rezort posilňovať aj IVP. Od 1. septembra  boli v rámci neho vytvorené dve nové miesta. "Inštitút by sa mal postupne stať analytickým centrom, ktorý budujeme po vzore Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií. IVP bude na jednej strane vykonávať analytické činnosti a na strane druhej bude nositeľom myšlienok a jazyka koncepcií toho, čo sa v školstve deje a čo by sa malo diať," vysvetlila Dupaľová Ksenzsighová.

Ranking vysokých škôl by mal byť podobný tomu, ktorý sa zverejňoval za exministra Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS). Pellegrini ešte koncom augusta uviedol, že takýto ranking by mohol vytvárať tlak na rodičov a žiakov pri výbere vysokej školy. "Tak by mohol začať klesať záujem o tie školy, ktoré sú menej efektívne a možno prirodzeným spôsobom by mohli takto ekonomicky zahynúť a zaniknúť," dodal.