Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo školstva posiela vysokým školám 20 miliónov eur

Na archívnej snímke minister školstva vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler Foto: TASR/Baumann

Suma je určená na dofinancovanie vzdelávacej a výskumnej činnosti.

Bratislava 23. februára (TASR) – Verejné vysoké školy dostanú v týchto dňoch od ministerstva školstva 20 miliónov eur. Suma je určená na dofinancovanie vzdelávacej a výskumnej činnosti.

"Na tejto finančnej injekcii sme sa dohodli ešte v minulom roku a som rád, že tak napĺňame džentlmenskú dohodu s ministerstvom financií, že zvýšené príjmy štátneho rozpočtu idú predovšetkým na školstvo," uviedol minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD). Rozdelenie pre jednotlivé verejné vysoké školy bolo vykonané v súlade s metodikou na základe výkonových parametrov vo vzdelávacej a výskumnej činnosti úmerne rozpisu dotácií zo začiatku roka 2016.

Ministerstvo pripomenulo, že sa zároveň zvyšuje objem financií aj na rekonštrukcie budov a vyšší objem prostriedkov smeruje aj do regionálneho školstva. "Konkrétne desať miliónov je vyčlenených na vybavenie a rekonštrukciu telocviční a po minuloročnom prvom stupni, dostanú aj žiaci druhého stupňa príspevok na nákup učebníc angličtiny – celkovo vo výške viac ako dva milióny eur," doplnila hovorkyňa ministerstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.