Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvo školstva pre zber citlivých údajov plánuje zmeniť zákon

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler Foto: TASR/Štefan Puškáš

Otázkou zberu informácií sa zaoberal aj Úrad na ochranu osobných údajov.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Minister školstva Juraj Draxler má poslancom školského výboru do konca novembra priniesť informáciu o tom, ako dopadol zber citlivých informácií o žiakoch a rodičoch a na čo sa vyzbierané údaje použijú. Rozhodol o tom školský výbor na utorkovom večernom rokovaní (29.9.).

Otázkou zberu informácií sa zaoberal aj Úrad na ochranu osobných údajov. V stanovisku zverejnenom na webe konštatuje, že ministerstvo spracúva osobné údaje viac, ako je nutné. "Na základe informácií, ktorými úrad disponuje, v niektorých častiach ministerstvo prostredníctvom centrálneho registra spracúva osobné údaje v širšom rozsahu, ako je nevyhnutné," píše sa v stanovisku.

Úrad zároveň konštatuje, že školy zberom osobných údajov formou dotazníkov v intenciách školského zákona plnia svoju zákonnú povinnosť, ktorá im z tohto predpisu vyplýva.

Minister školstva sa podľa úradu na základe uvedeného názoru rozhodol pri najbližšej novelizácii školského zákona upraviť rozsah spracúvaných osobných údajov v centrálnom registri ministerstva. Úrad sa zberom údajov zaoberal aj preto, že sa naň obracali rodičia detí s otázkami.

Úrad podľa ministerstva školstva potvrdil, že zbieranie väčšiny údajov a rodného čísla je v súlade so zákonom. "V tomto prípade nekonáme nad rámec zákona. Čo je ešte otázne, je zbieranie informácií o pohlaví rodičov a ich vzdelaní, čo ale prípadne vieme upraviť cez školský zákon," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ministerstvo taktiež nebude pokutovať školy, ktoré objektívne preukážu, že zber údajov nezanedbali. A to aj v prípade, ak im rodičia odmietnu poskytnúť svoje rodné čísla.

Rokovanie parlamentného výboru k zberu citlivých údajov iniciovali opoziční poslanci Miroslav Beblavý (nezaradený) a Martin Poliačik (SaS). Podľa nich ministerstvo zlyhalo ako v organizácii zberu, tak aj v komunikácii a aj po obsahovej stránke. Tvrdia, že zber údajov je neobvyklým zásahom do súkromia. Nové povinnosti škôl považujú poslanci za ďalšiu zbytočnú byrokraciu.