Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Slovensko sa musí pripraviť na častejšie výkyvy počasia

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR – Štefan Puškáš

Vyrovnať sa s klimatickými zmenami a ich následkami je podľa Kaliňáka možné len za účasti všetkých. Teda vlád, korporácií, akademických a mimovládnych inštitúcií či obyvateľov.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Riziká súvisiace s klimatickými zmenami sa podľa ministra vnútra (MV) SR Roberta Kaliňáka týkajú aj Slovenska. Rezort preto mapuje oblasti, kde by k nim mohlo dôjsť.

"Slovensko sa musí zodpovedne pripraviť na častejšie výkyvy počasia spôsobujúce povodne alebo požiare a iné nežiaduce udalosti," povedal Kaliňák.

Rezort spravuje alokáciu vo výške takmer 260 miliónov eur z fondov EÚ na podporu budovania odolnosti krajiny voči katastrofám. "Pripravujeme tiež projekty posilňujúce našu schopnosť predchádzať nežiaducim udalostiam a odstraňovať ich následky," vysvetlila Rut Erdélyiová, generálna riaditeľka sekcie európskych programov na MV SR.

Ministerstvo vnútra podľa nej podporuje napríklad aj projekty, ktoré dobudujú systémy pre manažment nežiaducich udalostí, ale podporia aj rozvoj špecializovaných záchranných tímov vybavených technikou na komplikované záchranné operácie počas katastrof.

Z iniciatívy ministerstva tiež vzniknú vedeckovýskumné laboratóriá vybavené na hľadanie nových riešení bezpečnostných a klimatických rizík či simulátormi, v ktorých záchranári budú môcť cvičiť zásahy v extrémnych podmienkach.

Vyrovnať sa s klimatickými zmenami a ich následkami je podľa Kaliňáka možné len za účasti všetkých. Teda vlád, korporácií, akademických a mimovládnych inštitúcií či obyvateľov.

V Paríži sa dnes začala klimatická konferencia, potrvá do 11. decembra. Zúčastní sa jej viac ako 40.000 ľudí z viac ako 190 krajín z celého sveta vrátane Slovenska. Cieľom konferencie je obmedziť emisie skleníkových plynov a zastaviť globálne otepľovanie.

TASR informovala Lucia Repová Weinbergerová zo sekcie európskych programov MV SR.