Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Ministerstvo vnútra odmieta kritiku mimovládky

Ilustračné foto Foto: TASR

Závery v dnes prezentovanej správe tejto mimovládnej organizácie sú podľa rezortu vnútra postavené na teoretických názoroch, nepodložených žiadnymi konkrétnymi faktami.

Bratislava 3. júla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR nesúhlasí s kritikou Poradne pre občianske a ľudské práva (Poradňa), ktorá tvrdí, že vyšetrovanie policajného násilia na Slovensku dlhodobo zlyháva. Závery v dnes prezentovanej správe tejto mimovládnej organizácie sú podľa rezortu vnútra postavené na teoretických názoroch, nepodložených žiadnymi konkrétnymi faktami.



"Inšpekcia MV SR využíva na odhalenie trestnej činnosti policajtov všetky zákonom dovolené metódy a všetky jej kroky sú plne v súlade s platnou legislatívou. Dozor nad zákonnosťou vo vyšetrovaní je v rukách nezávislej prokuratúry," uviedla dnes v reakcii pre TASR hovorkyňa rezortu Andrea Dobiášová.

Poradňa v ostaných rokoch zabezpečovala alebo stále zabezpečuje bezplatnú právnu pomoc vo viacerých prípadoch namietaného násilia zo strany príslušníkov polície. Právnu pomoc poskytuje aj v medializovanom prípade šikanovania rómskych chlapcov z košického Lunika IX na policajnej stanici z roku 2009. Advokátka spolupracujúca s Poradňou zastupuje aj niektorých poškodených z prípadu policajnej razie v rómskej osade v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Na základe svojich skúseností Poradňa tvrdí, že vyšetrovanie policajného násilia zo strany inšpekcie rezortu vnútra nemá dostatočnú kvalitu a trpí vážnymi nedostatkami. Tie zhrnula v kritickej správe, v ktorej zároveň uvádza aj niektoré opatrenia, potrebné na zlepšenie prístupu k spravodlivosti v tejto oblasti.

Podľa Dobiášovej v prípade zásahu polície v Moldave nad Bodvou stále pokračuje rozsiahle vyšetrovanie pod dozorom Generálnej prokuratúry SR a robiť závery v tejto veci je predčasné. "V prípade rómskych chlapcov Inšpekcia MV SR urobila všetko, čo jej legislatíva dovolila. Prípad vyšetrovateľ ukončil návrhom na podanie obžaloby, konečné rozhodnutie však vydal súd. Na základe týchto dvoch príkladov nie je možne generalizovať prácu Inšpekcie MV SR, keďže ide o prípady, z ktorých jeden nie je ukončený a o druhom už rozhodol súd," uviedla hovorkyňa.

Podkladom pre kritiku činnosti inšpekcie zo strany medzivládnej organizácie bola aj správa Sekcie kontroly a inšpekčnej služby (SKIS) MV SR uverejnená na webovej stránke ministerstva. Táto medializovaná správa podľa Dobiášovej však nie je natoľko obsiahla a podrobná, aby z nej bolo možné urobiť analýzu SKIS MV SR.

Poradňa poukazuje okrem iného na chýbajúcu nezávislosť inšpekcie, ktorá funguje v inštitucionálnom rámci ministerstva vnútra. "Nezávislosť Inšpekcie MV SR od ostatných policajných zložiek je práveže zabezpečená tým, že spadá od jej vzniku pod priame riadenie ministra vnútra SR," reagovala Dobiášová.

Podľa informácií z MV SR bolo v roku 2014 celkovo v rámci Slovenskej republiky vznesené obvinenie voči 112 policajtom za 129 trestných činov. "Veci, ktoré boli Inšpekciou MV SR odmietnuté, boli prípady, kde nebol dôvod na začatie trestného stíhania," dodala hovorkyňa rezortu.