Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VIDEO: Ministerstvo vnútra má k dispozícii nový vrtuľník Bell 429

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák počas slávnostného symbolického odovzdávania kľúčov od novej helikoptéry Bell 429 letke ministerstva vnútra v Bratislave 17. augusta 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Kľúče od novej helikoptéry si dnes na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave slávnostne prevzal minister vnútra Robert Kaliňák.

Bratislava 17. augusta (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR má už pri svojej práci k dispozícii nový vrtuľník Bell 429. Ide o viacúčelový stroj, ktorý by mal pomôcť pri pátraní po nezvestných osobách, ochrane štátnej hranice, ale napríklad aj pri prenasledovaní cestných pirátov. Kľúče od novej helikoptéry si dnes na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave slávnostne prevzal minister vnútra Robert Kaliňák.

MINISTERSTVO OBNOVUJE LETECKY PARK by terazmedia

Do konca tohto roka bude mať MV SR k dispozícii ďalší takýto stroj. Okrem toho plánuje vyhlásiť verejné obstarávanie aj na ďalšie vrtuľníky strednej triedy, takže nie je vylúčené, že v perspektíve niekoľkých rokov bude na slovenskom nebi postupne lietať osem nových vrtuľníkov ministerstva vnútra.

Na snímke zľava minister obrany SR Martin Glváč, chargé d´Affaires veľvyslanctva USA v SR Rudolf Perina, minister vnútra SR Robert Kaliňák, ekonomický radca veľvyslanectva Kanady v SR Milan Haruštiak a generálny riaditeľ spoločnosti Bell Helicopter pre Európu a Rusko Jakub Hoda počas slávnostného symbolického odovzdávania kľúčov od novej helikoptéry Bell 429 letke ministerstva vnútra v Bratislave 17. augusta 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


"Ide o najmodernejší stroj na trhu, je najmladší a tak najviac odráža požiadavky aktuálnej doby, ktorá je čím ďalej náročnejšia pre záchranárske jednotky," povedal Kaliňák.

Súčasťou vrtuľníka je aj kompletná policajná výbava, výrobca dodal stroj v klasických slovenských policajných, zeleno–bielych farbách s nápisom POLÍCIA. Minister vnútra upozornil najmä na jeho nižšie prevádzkové náklady a jeho využitie vidí napríklad pri pátraní po osobách či prenasledovaní cestných pirátov.

Na snímke nová helikoptéra ministerstva vnútra SR Bell 429 v hangári na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave 17. augusta 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


Spoločnosť Bell, ktorá vrtuľník vyrobila, vznikla v roku 1935. Odvtedy vyrobila už vyše 30.000 vrtuľníkov. "Bell 429 je momentálne najmodernejším strojom vo svojej kategórii na trhu. Tieto stroje sú veľmi úspešné a veľmi obľúbené v jednotlivých policajných zboroch. Mohli by sme spomenúť niekoľko dodávok, ktoré sme urobili pre policajné oddelenie mesta New York. Taktiež slávime úspechy aj v Európe, kde dodávame helikoptéry tureckému policajnému zboru a švédskym policajným silám," dodal Jakub Hoda, generálny riaditeľ pre Európu a Ruskú federáciu Bell Helicopter.

Nový vrtuľník získalo MV SR výmenou za starý stroj Mi-171. Podľa Centrálneho registra zmlúv bola príslušná zmluva týkajúca sa jedného vrtuľníka uzatvorená medzi MV SR, spoločnosťami Forward Group Integrated Ltd. a Bell Helicopter Textron Inc. Predmetom zmluvy bola výmena použitého, letovo nespôsobilého vrtuľníka Mi-171 z roku 2001, vrátane dvoch motorov nachádzajúcich sa na vrtuľníku a ďalšieho letovo nespôsobilého motora z roku 2000 spolu s potrebnou technickou dokumentáciou za nový základný model vrtuľníka Bell 429.

Na snímke pilotný kokpit novej helikoptéry ministerstva vnútra SR Bell 429 v hangári na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave 17. augusta 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


Hodnotu zamieňaného majetku vo vlastníctve Slovenskej republiky a v správe MV SR znalec vyčíslil na 4.214.000 eur (5.826.276 USD). Trhová hodnota vrtuľníka Bell 429 je podľa zmluvy 5.995.000 USD. Zámena mala byť podľa zmluvy vykonaná bez finančného vyrovnania rozdielu v cene.

Na snímke interiér novej helikoptéry ministerstva vnútra SR Bell 429 v hangári na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave 17. augusta 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák (vľavo) v kokpite helikoptéry Bell 429 pred štartom skúšobného letu na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave 17. augusta 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


Nová helikoptéra letky ministerstva vnútra Bell 429 na palube s ministrom Robertom Kaliňákom po štarte na predvádzací let na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave 17. augusta 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann