Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvo vnútra nenašlo dôvod odmietnuť nový názov hnutia OĽANO

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Hnutie Slovensko označilo zmenu názvu v stanovisku za prejav záväzku voči čestným ľuďom, ktorým na Slovensku záleží.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR nenašlo zákonný dôvod na odmietnutie registrácie nového názvu hnutia OĽANO a priatelia, ktoré sa po novom volá Slovensko. Rezort nepovažuje nový názov za nič neobvyklé. Ako poukázal, v registri politických strán je 15 politických strán a hnutí, ktoré majú slovo Slovensko použité v názve v rôznom tvare. Pre TASR to uviedol tlačový odbor MV SR.

"Zákon o politických stranách a politických hnutiach obmedzuje politické strany a politické hnutia pri určovaní názvu strany a skratky názvu strany iba tak, že názov strany alebo jej skratka sa musí líšiť od názvu alebo skratky strany, ktorá už bola zaregistrovaná, a názvu alebo skratky európskej strany," vysvetlil rezort s tým, že nenašiel dôvod, prečo by mal návrh na registráciu zmeny stanov a názvu hnutia zamietnuť.

Hnutie Slovensko označilo zmenu názvu v stanovisku za prejav záväzku voči čestným ľuďom, ktorým na Slovensku záleží. Hovorí o záväzku, že bude stáť na strane čestných ľudí, bez ohľadu na majetok či materinský jazyk.