Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministerstvo vnútra previedlo na obce 50 budov na hraniciach

Obce sa s novým majetkom vyrovnali rôzne, niektoré budovy predali, iné zatiaľ nenašli ich nové využitie.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Ministerstvo vnútra sa s budovami, v ktorých sa do vstupu Slovenska do Schengenu robili hraničné kontroly, vyrovnalo v rokoch 2007 až 2010. Na obce previedlo spolu 50 budov. TASR informovala Silvia Ketarová z komunikačného odboru Ministerstva vnútra SR.

Ešte v roku 2007 prešlo bezodplatne na obce 14 nehnuteľností, v ďalšom roku 24, v roku 2009 ich bolo desať a v roku 2010 posledné dve, informovala Ketarová. Budovu na Palmovej ulici v Jarovciach predali podľa nej v osobitnom ponukovom konaní v roku 2007.

"Nebol však správou katastra povolený vklad vlastníckeho práva na kupujúceho, pretože sa objavila fyzická osoba deklarujúca, že je pôvodný vlastník," povedala. Ďalej informovala, že táto osoba sa obrátila na súd, ktorý predbežne zakázal štátu nakladať s nehnuteľnosťou. Vo veci zatiaľ podľa rezortu vnútra súd nerozhodol. "Budova je prázdna, je zabezpečené jej stráženie," povedala Ketarová.

Obce sa s novým majetkom vyrovnali rôzne, niektoré budovy predali, iné zatiaľ nenašli ich nové využitie. Napríklad budova na hraničnom priechode Kráľ - Bánrév, ktorú získala obec Abovce, je pre ňu záťažou. Mesačne na ňu vynakladá 500 eur, avšak snaží sa ju prenajať. Bývalú colnicu získala aj obec Salka v okrese Nové Zámky, ktorá v nej postavila byty. Bývalú budovu cudzineckej polície zase získala do svojho majetku obec Veľké Kosihy v okrese Komárno. Dnes slúži hlavne mládeži ako verejná telocvičňa.