Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rozpočet rezortu vnútra stúpne o 124 percent

Foto: TASR

Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na budúci rok, ktorý dnes schválila vláda.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Výdavky Ministerstva vnútra SR stúpnu v budúcom roku oproti tohtoročnému rozpočtu o 124 percent, čo znamená nárast o 1,11 miliardy eur na viac ako dve miliardy eur.

Rozdiel spôsobila najmä reforma ESO a s ňou spojený prechod kompetencií z iných rezortov. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na budúci rok, ktorý dnes schválila vláda.

S reformou ESO súvisí aj nárast osobných výdavkov rozpočtovaných na rok 2014 v sume 798 miliónov eur, čo v porovnaní s rozpočtom na rok 2013 znamená nárast o 212 miliónov eur, teda 36,2 percenta. Podobne narastú v rozpočte rezortu aj výdavky na tovary a služby, na ktoré je vyčlenených 249 miliónov eur, čo je v porovnaní s rozpočtom na tento rok nárast o 44,9 milióna eur, teda 21,9 percenta. Výdavky na bežné transfery sa rozpočtujú v sume 917 miliónov eur. Predstavuje to nárast o 852 mil. eur (92,9 percenta), dôvodom je rovnako reforma ESO.

Kapitálové výdavky sa rozpočtujú v sume 53,1 milióna eur, v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2013 je to nárast o 8,6 milióna eur, čo predstavuje 16,2 percenta. So zavádzaním centrálneho obstarávania súvisí zvýšenie výdavkov v podprograme Centrálna podpora. Celkové výdavky v tomto podprograme v roku 2014 oproti schválenému rozpočtu roka 2013 rastú o 84,3 milióna eur, čo predstavuje nárast o 47,8 percenta. V budúcoročnom návrhu rozpočtu je vyčlenených aj viac peňazí na voľby. Výdavky majú stúpnuť o 28,3 milióna eur na sumu 37,4 milióna eur. Nárast výdavkov v porovnaní s predchádzajúcim rokom je spôsobený konaním troch volieb - volieb do Európskeho parlamentu, voľby prezidenta SR a voľby do orgánov samospráv obcí.

Ministerstvo vnútra SR v rámci konsolidačných opatrení na strane príjmov a výdavkov na rok 2014 prijme podľa návrhu rozpočtu opatrenia v sume takmer 35 miliónov eur. Z toho 22 miliónov eur sú výnosy z predaja prebytočných budov ako výsledok reorganizácie štátnej správy v rámci programu ESO. Ostatné úspory vo výške 13 miliónov eur sú vo výdavkovej časti a súvisia najmä so správou a prevádzkou prebytočných budov, ale aj s inými prevádzkovými nákladmi štátnej správy.