Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Ministerstvo vnútra: Slovensko posiela do Líbye humanitárnu pomoc

Potápači pátrajú po preživších po ničivých záplavách v líbyjskom meste Darna, archívne foto. Foto: TASR/AP

Prechod búrky Daniel spôsobil 10. septembra v Líbyi vysoké množstvo zrážok, čo spôsobilo pretrhnutie dvoch priehrad.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Slovensko posiela humanitárnu pomoc do Líbye, kde pretrváva mimoriadna situácia po pretrhnutí dvoch priehrad. Celková hodnota materiálu predstavuje 259.385 eur, objemovo má 19.463 kilogramov. Pomoc obsahuje napríklad deky, stany, umývadlá, elektrocentrály, čerpadlá, hygienické potreby a zdravotnícky materiál. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Prijímateľom materiálnej humanitárnej pomoci bude Núdzové zdravotné podporné centrum v Benghazi (Emergency medical support center)," priblížil rezort. Slovensko sa pomocou pripája k ďalším štátom Európskej únie.

Materiálna humanitárna pomoc pozostáva z vyčlenených zásob Ministerstva vnútra SR, Správy štátnych hmotných rezerv SR a neziskovej organizácie Človek v ohrození. Prepravu zabezpečí zazmluvnený prepravca Európskej komisie, let z Bratislavy je plánovaný v piatok. Európska únia preplatí Slovensku výdavky vo výške 75 percent z celkovej ceny prepravy.

Prechod búrky Daniel spôsobil 10. septembra v Líbyi vysoké množstvo zrážok, čo spôsobilo pretrhnutie dvoch priehrad. Mimoriadna udalosť si vyžiadala k 8. októbru viac ako 42.000 vysídlených osôb, potvrdilo sa viac ako 4333 úmrtí, pričom 8540 ďalších zostáva nezvestných.

Akútne škody a katastrofálna situácia sú hlásené v meste Derna, v blízkosti ktorého sa nachádzali dve priehrady. Za Dernou boli búrkou vážne zasiahnuté mnohé ďalšie oblasti vrátane Albayda, Soussa, Al-Marj, Shahat, Taknis, Battah, Tolmeita, Bersis, Tokra a Al-Abyar.