Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia: Medzi obeťami v Bruseli zatiaľ nie sú Slováci

Na snímke záchranári nakladajú zranenú ženu do sanitky po výbuchu v stanici metra v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

MZVaEZ pripomína, že letisko v Bruseli je často využívané slovenskými občanmi a najmä expertmi, diplomatmi a úradníkmi, ktorí dennodenne chodia na pracovné zasadnutie Európskej únie do Bruselu.

Bratislava 22. marca (TASR) - Medzi obeťami ani zranenými výbuchov v Bruseli nie sú podľa aktuálnych informácií Slováci. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano.

Spresnil informáciu, ktorá sa objavila v médiách, že medzi zranenými sú aj dvaja slovenskí občania. "Na základe spresnených informácií ide o občanov Rakúska, ktorí sú príbuznými slovenskej stážistky v Bruseli," informoval Stano.

Ministerstvo zahraničných vecí pripomína, že letisko v Bruseli je často využívané slovenskými občanmi a najmä expertmi, diplomatmi a úradníkmi, ktorí dennodenne chodia na pracovné zasadnutie Európskej únie do Bruselu.

Rezort neodporúča cestovať do Bruselu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR je šokované teroristickými útokmi v Bruseli. Rezort vo svojom vyhlásení vyjadruje sústrasť rodinám obetí a solidaritu belgickej vláde a občanom Belgicka. Zároveň slovenským občanom odporučil necestovať do Bruselu.

Na MZVaEZ SR zasadá krízový štáb a vyhodnocuje situáciu. "Sme v kontakte s belgickými úradmi a zisťujeme, či sú medzi obeťami a zranenými slovenskí občania," informoval hovorca MZVaEZ SR Peter Stano. "Aktualizované informácie zverejňujeme prostredníctvom sociálnych sietí," dodal.

MZVaEZ Slovákom odporúča necestovať do Bruselu a tým, ktorí v hlavnom meste Belgicka v súčasnosti sú, radí vyhýbať sa miestam s vyššou koncentráciou ľudí a verejnej doprave.

Stano upozornil aj na to, že belgické úrady zriadili tiesňovú linku 1771 (v Belgicku), ale aj medzinárodné číslo +32 2 506 47 11 pre rodiny a príbuzných, ktorí chcú získať informácie.

Brusel zažil sériu útokov
Po dnešnej sérii výbuchov na bruselskom letisku Zaventem a v staniciach metra v centre belgickej metropoly hlásia mnoho obetí na životoch.

Podľa komuniké belgickej vlády výbuchy na letisku boli teroristickým útokom spáchaným samovražedným atentátnikom. Potvrdila to aj prokuratúra.

Belgická polícia neskôr na letisku objavila tri opasky s výbušninami používané pri samovražedných atentátoch. Ako informovala belgická televízia, zdroj blízky polícii uviedol, že v odletovej hale letiska došlo k dvom výbuchom, pri ktorých boli aktivované tri nálože.
Na snímke záchranári nakladajú zranenú ženu do sanitky po výbuchu v stanici metra v Bruseli 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP

Obete na životoch si vyžiadali aj následné explózie v bruselskom metre. Celková bilancia dnešného útoku na bruselskej stanici metra Maelbeek je 15 mŕtvych a 55 zranených. Uviedol to hovorca dopravnej spoločnosti STIB, ktorého citovala agentúra AP.

Po atentáte na bruselskom letisku boli sprísnené bezpečnostné opatrenia na mnohých letiskách v Európe, napríklad v Paríži, Frankfurte, Londýne, ale i v Prahe a ďalších.

Úplne zastavená je aj železničná a cestná doprava medzi Francúzskom a Belgickom.