Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Ministerstvo zdravotníctva rieši úpravu úhrad zdravotníckych pomôcok

Ilustračné foto Foto: TASR

K situácii v oblasti zdravotníckych pomôcok sa zástupcovia rezortu minulý týždeň stretli so zainteresovanými stranami.

Bratislava 19. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR rieši úpravu úhrad zdravotníckych pomôcok. Chce, aby sa časť návrhov predložila na septembrovej kategorizačnej komisii. K situácii v oblasti zdravotníckych pomôcok sa zástupcovia rezortu minulý týždeň stretli so zainteresovanými stranami. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZ SR.

"Všetky strany, poznajúc aktuálnu situáciu, vyvinú maximálne úsilie, aby do nadchádzajúcej septembrovej kategorizačnej komisie MZ SR pre zdravotnícke pomôcky bolo možné predložiť časť návrhov na úpravu úhrad tak, aby mali šancu na implementáciu do praxe už od nového roka," skonštatoval rezort.

Na stretnutí sa zúčastnili výrobcovia a distribútori združení v Slovenskej asociácii dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED), ale aj zástupcovia skupiny menších slovenských a zahraničných výrobcov a dovozcov, ktorí nie sú jej členmi. Zastúpení boli tiež zdravotné poisťovne, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, lekári - špecialisti, Asociácia na ochranu práv pacientov, InkoFórum, Platforma rodín, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska či Organizácia muskulárnych dystrofikov.

Rokovali okrem iného o dostupnosti zdravotníckych pomôcok na Slovensku, zmene úhrad, ale aj o možnom ohrození zásobovania trhu inkontinenčnými a kompresnými pomôckami, ortézami, lokomočnými pomôckami a vozíkmi. Rezort avizuje, že stretnutia budú na pravidelnej báze. Chce tak predchádzať vzniku kritických situácií. Poukázal pritom na to, že v minulosti hrozil pre nedostatočné úhrady odchod viacerých výrobcov lokomočných pomôcok esenciálnych pre ľudí s dočasným alebo trvalým pohybovým znevýhodnením.